Aktualno OG sada Ogulin

Malo informacija o sutrašnjem početku štrajka u ogulinskim školama

Ministrica Divjak je tijekom dana poslala osnovnim i srednjim školama, te učeničkim domovima, obavijest o štrajku u kojoj traži da posebnu pozornost obrate na sigurnost učenika, dostupnost informacija roditeljima i učenicima te obveze koje proizlaze iz propisa.

U dopisu se napominje da su škole dužne obavijestiti učenike i roditelje o održavanju štrajka te organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnoga rada s učenicima, a posebice s učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i onima koji su uključeni u produženi boravak, imajući u vidu najbolji interes učenika te njihova zakonski propisana prava i obveze, kaže se u dopisu školama koji je podijelila i novinarima.

Sve informacije o održavanju štrajka i organizaciji nastave te drugim oblicima obrazovnoga rada, škole su dužne objaviti na mrežnim stranicama i na oglasnoj ploči škole, dodaje se u dopisu.

Osim toga, škole moraju odrediti osobu za kontakt koja će biti zadužena za pružanje svih informacija vezanih uz održavanje štrajka te adresu elektroničke pošte na koju zainteresirani roditelji i učenici mogu slati upite.

Provjerili smo mrežne stranice ogulinskih škola i evo kakva je situacija.

Stranice Prve osnovne škole dugo su se učitavale i kad nam je to napokon uspjelo, vidjeli smo da nikakvih obavijesti, ni učenicima, ni roditeljima nema. Isti slučaj bio je i sa stranicama Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, koje su se također jako dugo učitavale, za što očito grešku treba tražiti u nadležnom ministarstvu, a ne u školama.

No, niti na stranicama ove osnovne škole nema obavijesti i informacija o štrajku.

Na Facebook stranici Prve osnovne škole  pronašli smo samo kratku informaciju koja kaže:”Nastava će se za sve učenike u četvrtak 10. listopada održati u svim školama. Prijevoz, kao i školska kuhinja, će biti organiziran prema uobičajenom rasporedu, a hoće li nastava biti održana u svim razredima, vidjet će se na licu mjesta.

Na Facebook stranici Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić nismo pronašli bilo kakvu informaciju, ili obavijest o štrajku.

Što se tiče OŠ Josipdol i njihovih područnih škola, obavijest o štrajku smo pronašli na njihovom Facebooku, uz napomenu da im službena stranica trenutno, vjerojatno iz sličnih razloga kao kod ogulinskih osnovnih škola, nije dostupna.

U obavijesti OŠ Josipdol stoji:”Poštovani roditelji, zbog najavljenog štrajka sindikalnih predstavnika obavještavamo Vas da će učitelji Osnovne škole Josipdol sudjelovati u štrajku. Svi učenici će biti zbrinuti, te će dobiti obrok! Prijevoz će biti organiziran prema važećem rasporedu i voziti će normalno. Učenici čiji će trenutni predmetni ili razredni učitelj sudjelovati u štrajku imati će organiziranu zamjenu, te taj sat neće obrađivati i ponavljati nastavno gradivo, već će zamjena zbrinuti učenike do kraja školskog dana prema rasporedu. Službena stranica škole trenutno nije dostupna.”

Kod srednjih škola, situacija je lošija, pa ni jedna škola na svojim službenim stranicama, kao niti na svojim Facebook stranicama, nema nikakve informacije o štrajku kao ni o načinu organizacije nastave u danima štrajka.