Aktualno OG sada Ogulin

Loša autobusna povezanost Ogulina i Karlovca – grad priprema prometno rješenje

Našem portalu stiglo je par upita vezanih uz slabu prometnu, prije svega autobusnu povezanost, Ogulina i Karlovca. Naime, preseljenjem većeg dijela službi i ureda iz Ogulina u Karlovac, pojavila se potreba učestalijeg odlaska građana Ogulina u Karlovac. S obzirom na relativno loš vozni red vlakova, naši čitatelji smatraju da bi trebalo nešto učiniti za uvođenje barem jedne dnevne autobusne linije na relaciji Ogulin – Karlovac – Ogulin. Iako smo svjesni da takvo nešto ovisi isključivo o ekonomskoj računici prijevozničkih tvrtki, zanimalo nas je da li Grad Ogulin ili županija ipak mogu nešto poduzeti, odnosno, da li planiraju poduzeti kakve aktivnosti kako bi se popravila loša autobusna povezanost Ogulina i našeg županijskog središta, Karlovca. Stoga smo uputili pitanje u gradsku upravu. Vrlo brzo stigao nam  je odgovor od zamjenika gradonačelnka, Daniela Vukelje.

Svjesni smo problema loše prometne povezanosti Ogulina s Karlovcem, Zagrebom, Zadrom, Splitom i drugim gradovima i već duže vrijeme radimo na njegovom rješavanju. Analizom problema došli smo do zaključka kako trenutno postoji više međugradskih autobusnih linija koje prolaze autocestom pokraj našeg grada, kojima se povezuje jug i sjever Hrvatske, međutim, autoprijevoznici se ne zaustavljaju u Ogulinu jer im previše vremena oduzima silazak s autoceste i odlazak u centar grada do našeg autobusnog kolodvora. Tim silaskom se produžava ukupno trajanje putovanja za oko 45 minuta, što im nije prihvatljivo. Uvođenje linije koja bi povezivala isključivo Ogulin i Karlovac nije ekonomski opravdano jer je premalo putnika, čak i u slučaju da grad javnim novcem sufinancira trošak. Radimo na modelu kojim bi povezivanje Ogulina autobusnom linijom s drugim gradovima bilo tržišno isplativo.

Rješenje problema je da se što bliže silasku s autoceste napravi autobusno stajalište ili stanica za međugradski promet, kako bi autobusi koji prolaze pokraj Ogulina mogli sići s autoceste, pokupiti putnike i u roku najviše 10 minuta nastaviti putovanje. Pripremamo prometno rješenje Poduzetničke zone, kojim bi se definirala lokacija ovog stajališta. Nakon što rješenje bude dovršeno moći ćemo dovršiti izmjenu urbanističkog plana zone, izraditi projektnu dokumentaciju i krenuti u izgradnju stajališta, a u idućoj fazi bi se rješavao i gradski promet za zaposlenike koji će raditi u Poduzetničkoj zoni, čiji broj bi se u budućnosti, temeljem privatnih investicija koje su trenutno u tijeku, trebao znatno povećati“-navodi zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.