Petračić DORH-u: Ispitajte kako je 12.000 kvadrata gradskog zemljišta kod bivšeg hotela završilo u vlasništvu “Korane”! To smrdi po kriminalu!

– Taj sporazum smrdi po kriminalu! Državno odvjetništvo treba reagirati, kasnije po potrebi, ne znam tko još. Ako trebaju papire, a vjerojatno su se u Gradu Karlovcu izgubili, kod mene su, mogu dobiti, neće imati vremenski trošak istraživanja gdje su papiri, poručio je nezavisni vijećnik Davor Petračić i ponovio – učinio je to već na sjednici Gradskog vijeća u lipnju- da se mora rasvijetliti povijest darivanja gradskog zemljišta ispod bivšeg Hotela Korana tadašnjoj Korani d.d.

Riječ je o 11.942 kvadrata koje je Grad dodijelio Korani d.d. sporazumom iz 1998., u kojem se navodi da će potraživanja riješiti ugovorom. No, datumi ne “štimaju”: zemljište je prepisano na Koranu 23.09.1998., sporazum je od 24.09.1998., a spomenutog ugovora, po Petračićevim riječima, nema, baš kao, koliko mu je poznato, ni odluke Gradskog vijeća o dodjeli zemljišta.

– Jasno se vidi da je vlasnik tog zemljišta do ’98. bio Grad Karlovac, ali nije jasno tko dodjeljuje zemljište nekome tko je “u banani”, čij je hotel srušen, a firma na rubu kolapsa? Upitno je vlasništvo tog zemljišta, ne znam za zastare, ali to je kriminal koji ne zastarjeva! U postupku stečaja Korane i likvidacije tvrtke Grad Karlovac propustio je zatražiti povrat svoje imovine. Nevjerojatno je da netko kome sam predočio tu problematiku ne reagira argumentima, nego “ma, sve je to u redu.” Kako? Nisu se potrudili ući u dubinu tog predmeta, a sami nisu imali pojma o tome dok nisam dao papire. To treba raščistiti, sve u povijesti te priče pa i ova današnja, neće biti takva kakva je sad, napomenuo je Petračić.

Dodao je kako je cijeli slučaj pun nelogičnosti, ali “svi se pravimo blesavi, iako dobro znamo što radimo”.

– Sve smo kasnije zaboravili i potpisati ugovr i tražiti povrat zemljišta kad je firma otišla k vragu, tražiti naknadu, zabilježbu nekakvu, bilo što drugo… Sve smo mi zaboravili, izgubili pamćenje i zato se dešava ovo što se dešava. Grad Karlovac nije dobro gospodario svojim nekretninama u prošlosti, a vjerojatno ni sada jer ne čini ništa da vrati nekretnine koje su bile njegove. Korana d.d. je dobila zemljište koje nikad nije plaćeno, poslije je na licitaciji kupljen i objekt i zemljište koje je dobiveno… Definitivno, netko tko se razumije u pravo treba to pregledati, a ja očekujem od Odvjetništva da to napravi jer oni štite materijalne interese RH i brinu da nije oštećena. Tu ima posla za Državno odvjetništvo koje pozivam da to najozbiljnije ispita jer tu leži klica nemoći Grada u upravljanju svojim najvrednijim prostorom, izuzetno značajnim za razvoj grada.Da ne govorim o mirisu i naznakama kriminala kad se ne poštuje GUP, do Ministarstva koje daje nekakvo mišljenje… Neki su zbog takvog mišljenja otišli u zatvor. Da to nije zahvat u prostoru?! Jer objekt se, valjda, radi u zraku, nije povezan sa zemljom? Kad radimo objekte, to nije zahvat u prostoru? U GUP-u piše da je za svaki zahvat u prostoru na tom dijelu potrebno provesti natječaj, zaključio je Petračić.

Na spomenutoj sjednici Vijeća u lipnju, kada je Petračić pokazao “papire” o zemljištu ispod Hotela Korana, javno je DORH pozvao da provjeri ima li elemenata kaznenog djela u slučaju “zid na Korani” i Dubravko Golubić (SDP), a gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) se složio da ima netko tko bi sve to mogao provjeriti. Je li tko provjerio i, ako jest, što je utvrdio, javnosti još nije poznato. (KAportal.hr)

Facebook Comments