Aktualno Županija

Petračić DORH-u: Ispitajte kako je 12.000 kvadrata gradskog zemljišta kod bivšeg hotela završilo u vlasništvu “Korane”! To smrdi po kriminalu!

– Taj sporazum smrdi po kriminalu! Državno odvjetništvo treba reagirati, kasnije po potrebi, ne znam tko još. Ako trebaju papire, a vjerojatno su se u Gradu Karlovcu izgubili, kod mene su, mogu dobiti, neće imati vremenski trošak istraživanja gdje su papiri, poručio je nezavisni vijećnik Davor Petračić i ponovio – učinio je to već na sjednici Gradskog vijeća u lipnju- da se mora rasvijetliti povijest darivanja gradskog zemljišta ispod bivšeg Hotela Korana tadašnjoj Korani d.d.

Riječ je o 11.942 kvadrata koje je Grad dodijelio Korani d.d. sporazumom iz 1998., u kojem se navodi da će potraživanja riješiti ugovorom. No, datumi ne “štimaju”: zemljište je prepisano na Koranu 23.09.1998., sporazum je od 24.09.1998., a spomenutog ugovora, po Petračićevim riječima, nema, baš kao, koliko mu je poznato, ni odluke Gradskog vijeća o dodjeli zemljišta.

– Jasno se vidi da je vlasnik tog zemljišta do ’98. bio Grad Karlovac, ali nije jasno tko dodjeljuje zemljište nekome tko je “u banani”, čij je hotel srušen, a firma na rubu kolapsa? Upitno je vlasništvo tog zemljišta, ne znam za zastare, ali to je kriminal koji ne zastarjeva! U postupku stečaja Korane i likvidacije tvrtke Grad Karlovac propustio je zatražiti povrat svoje imovine. Nevjerojatno je da netko kome sam predočio tu problematiku ne reagira argumentima, nego “ma, sve je to u redu.” Kako? Nisu se potrudili ući u dubinu tog predmeta, a sami nisu imali pojma o tome dok nisam dao papire. To treba raščistiti, sve u povijesti te priče pa i ova današnja, neće biti takva kakva je sad, napomenuo je Petračić.

Dodao je kako je cijeli slučaj pun nelogičnosti, ali “svi se pravimo blesavi, iako dobro znamo što radimo”.

– Sve smo kasnije zaboravili i potpisati ugovr i tražiti povrat zemljišta kad je firma otišla k vragu, tražiti naknadu, zabilježbu nekakvu, bilo što drugo… Sve smo mi zaboravili, izgubili pamćenje i zato se dešava ovo što se dešava. Grad Karlovac nije dobro gospodario svojim nekretninama u prošlosti, a vjerojatno ni sada jer ne čini ništa da vrati nekretnine koje su bile njegove. Korana d.d. je dobila zemljište koje nikad nije plaćeno, poslije je na licitaciji kupljen i objekt i zemljište koje je dobiveno… Definitivno, netko tko se razumije u pravo treba to pregledati, a ja očekujem od Odvjetništva da to napravi jer oni štite materijalne interese RH i brinu da nije oštećena. Tu ima posla za Državno odvjetništvo koje pozivam da to najozbiljnije ispita jer tu leži klica nemoći Grada u upravljanju svojim najvrednijim prostorom, izuzetno značajnim za razvoj grada.Da ne govorim o mirisu i naznakama kriminala kad se ne poštuje GUP, do Ministarstva koje daje nekakvo mišljenje… Neki su zbog takvog mišljenja otišli u zatvor. Da to nije zahvat u prostoru?! Jer objekt se, valjda, radi u zraku, nije povezan sa zemljom? Kad radimo objekte, to nije zahvat u prostoru? U GUP-u piše da je za svaki zahvat u prostoru na tom dijelu potrebno provesti natječaj, zaključio je Petračić.

Na spomenutoj sjednici Vijeća u lipnju, kada je Petračić pokazao “papire” o zemljištu ispod Hotela Korana, javno je DORH pozvao da provjeri ima li elemenata kaznenog djela u slučaju “zid na Korani” i Dubravko Golubić (SDP), a gradonačelnik Damir Mandić (HDZ) se složio da ima netko tko bi sve to mogao provjeriti. Je li tko provjerio i, ako jest, što je utvrdio, javnosti još nije poznato. (KAportal.hr)