Aktualno OG sada Ogulin

Nastava u Ogulinu u srijedu i četvrtak neće se nadoknađivati!

Na području Ogulina, predstavnici škola su donjeli odluku o nadoknadi dva dana izgubljene nastave zbog štrajka i planiraju tu nadoknadu provesti u dva dana jesenskog odmora, 30. i 31. listopada. Navode da je odluka donesena u dogovoru s osnivačem, Karlovačkom županijom. O tome su obavijestili javnost putem svojih stranica na društvenim mrežama.  S obzirom da je prilično nejasna i upitna valjanost takve odluke ili dogovora, OGportal je u konkretnom slučaju zatražio pojašnjenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pitali smo:

Zanima nas da li takve izmjene planiranih termina školskih odmora mogu raditi osnivači ili za takvo nešto treba suglasnost ministarstva. Naime, planove modela školskih odmora odredilo je vaše ministarstvo, a osnivači su samo birali između predloženih modela. Iz toga proizlazi da izmjene određenog modela odmora može vršiti samo nadležno ministarstvo.Molimo vas za pojašnjenje.”

Vrlo brzo iz ministarstva je stigao vrlo jasan odgovor u kojem stoji:

U skladu s odredbom članka 8. Odluke o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2019./2020., iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih ovom Odlukom, o čemu odlučuje ministar na zahtjev škole i Upravnoga odjela. Dakle, u slučajevima iz članka 8., Škola mora uputiti zahtjev za odstupanjem Upravnom odjelu, a Upravni odjel Ministarstvu.

Ministarstvo nije zaprimilo službeni zahtjev nadležnog Upravnog odjela za izmjenom gore navedene Odluke.”

Dakle, s obzirom da do ovog trenutka ministarstvo nije zaprimilo službeni zahtjev za izmjenom, odluka o nadoknadi nastave u dane praznika 30. i 31. listopada nije ispravna.

U trenutku pisanja ovog članka stigla nam je i vijest: zajednička odluka ogulinskih ravnatelja jest da se poštuje odmor učenika koji traje od 30. do 31. 10.