Aktualno OG sada Ogulin

Sanacija štete na Cesarovcu koštala nas je 15 tisuća kuna

Sredinom ožujka OGportal je objavio informaciju da je oštećen spomenik izgradnji prvog vodovoda u Ogulinu, Vrelo Cesarovac. Zabilježili smo da je srušena kamena lanterna s uklesanim plamenom, koja se sada, u dva dijela nalazi na tijelu spomenika. S obzirom da se radi o kamenim elementima poprilične težine teško je vjerovati da su pali sami od sebe, ili da ih je oborio vjetar, tako da kao jedno od logičnijoj objašnjenja može biti samo vandalizam.

Ovih dana sanacija Cesarovca je dovršena, a prema riječima zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje sanacije štete koju su vandali počinili na vrelu Cesarovac,  građane Ogulina koštala je 15 tisuća kuna. Sanaciju je izvršio Ante Brčić, akademski kipar, konzervator – restaurator.

Kamena vaza sastoji se od okrugle baze, tijela i ukrasnog vrha (plamen). Vaza je bila učvršćena za tijelo vrela Cesarovac. Budući da je nasilno odlomljena, pukla je na dva dijela i srušena je na kameno podnožje. Pri padu vaze razbio se i dio plamena. Vazu je bilo potrebno ponovno spojiti novim klinom te retuširati vazu i plamen.