Aktualno OG sada Ogulin

Udruga slijepih Ogulin nesebično pruža usluge svojim članovima kroz projekt “Moje oči”

slijepi čl ist

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu od 1964. godine kada je američki predsjednik Lyndon Johnson proglasio 15. listopad Međunarodnim danom bijelog štapa. Hrvatska se obilježavanju ovog dana posvećenog slijepim osobama priključila 1996. godine.
Svakodnevni su problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, prepunih tržnica, neprilagođenih prilaza državnim institucijama i ostalih zapreka kretanju i snalaženju, slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide.
U današnjem sve gušćem prometu, bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba .Bijeli štap je zapravo produžena ruka slijepe osobe, sve što je izvan dosega štapa je opasnost za osobu i velika nepoznanica. Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini registrirano je 17 377 osoba s oštećenjem vida, što čini 3,4% ukupnog broja osoba s invaliditetom, uz prevalenciju od 4%. Sljepoća je prisutna u 3 326 osoba.
Udruga slijepih Ogulin nesebično pruža usluge svojim članovima kroz projekt “Moje oči”, a kojeg sufinancira Europski socijalni fond, u iznosu od 465.120,00 kn u trajanju od 24 mj. tj. 27.11.2017.-27.11.2019. Kroz projekt se korisnicima pruža usluga u raznim socijalnim aktivnostima, pomoć prijevoza do potrebnih ustanova, trgovima, pomoć oko raznih dokumenata, računa i ostalog.

(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin.
Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr, www.esf.hr .)

Facebook Comments

Posljednje objavljeno

Epidemija bukti u Češkoj, premijer upozorava: ‘Bolnice su nam na rubu potpune katastrofe‘

OgPortal

Milanović najpopularniji političar, Plenković odmah iza, nakon dugo vremena čelnik SDP-a je treći

OgPortal

Srbija djelomice postrožila mjere ograničenjem rada ugostiteljima

OgPortal

Njemačka će pivarima isplatiti odštetu za neprodano pivo

OgPortal

Peđa Grbin: Nek’ Plenković pita Merkel u vezi s ulaskom u kafić

OgPortal

Zaposleno 25 žena koje će skrbiti o 160 starijih osoba

OgPortal