Aktualno Županija

Povodom spomendana svetog Huberta zaštitnika lovaca lovci u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Mons. Antun Sente ml, rektor Svetišta, slavio je svetu misu. Uz redovite vjernike na misnom su slavlju sudjelovali i lovci Karlovačke županije te članovi lovačkih društva Netretić, Dubovac, Jaškovo i Ribnik.

U prigodnoj homiliji, osvrćući se na susret Isusa sa Zakejem, mons. Sente je istaknuo kako svaki od nas ponekad osjeti da je negativno etiketiran poput Zakeja, što često ne mora odgovarati stvarnoj isitni. Zakeju je Bog ponudio boravak u njegovu domu. Tako to čini kroz povijest i u naše vrijeme.

– Mnogi su već komentirali kako naš zbor mladih lijepo pjeva. To je činjenica, nasuprot iskrivljenih teza kako su u crkvi samo ‘stare bakice’ jednako tako su lovci osobe koje sustavno brinu za prirodna bogatstva naše Domovine, nasuprot iskrivljenih teza kako ono samo ubijaju životinje. Vjerojatno je nešto slično osjećao i Zakej koji je vrši službu nadcarinika među Židovima za Rimljane. Bog je u njemu prepoznao tražitelja Istine i zbog toga se kod njega svratio, unatoč mnogim prigovorima. Slično iskustvo doživio je i lovac Hubert prilikom lova. Nakon što mu se na neobičan način ukazao Gospodin on je u potpunosti izmijenio svoj život. Tako to čini Bog i danas – kazao je okupljenim vjernicima mons. Antun Sente ml.
Misnom slavlju doprinijeli su i članovi zbora mladih “Agape” pod ravnanjem Josipa Vukovića. (kaportal.hr)