Aktualno Županija

Osumnjičeni za više kaznenih djela

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku te uz posebno izvješće dovedeni na Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu

Policijski službenici Policijske postaje Karlovac i Duga Resa proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (49, 33) protiv kojih je Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu dostavljeno posebno izvješće.

Naime, 49-godišnjaka se sumnjiči da je počinio dva kaznena djela lažna uzbuna te kaznena djela krađa, nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a 33-godišnjak dva kaznena djela poticanja na kazneno djelo lažna uzbuna i prijevara.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je osnovana sumnja da je 49-godišnjak 24. rujna na poticanje 33-godišnja, pravosudnom tijelu uputio lažnu dojavu o bombi u zgradi, nakon čega je naložena evakuacija zgrade i obustavljen rad pravosudnog tijela te su aktivirane žurne službe. Ujedno, utvrđena je i osnovana sumnja da je 49-godišnjak na nagovor 33-godišnjaka, a s namjerom da izazove bespotrebno hitno djelovanje vatrogasaca, operativnom centru uputio lažnu dojavu o požaru na području Generalskog Stola, a za što su angažirani članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Također, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je i osnovana sumnja da je 49-godišnjak trošio električnu energiju mimo postojeće mjerne opreme kao i da je neovlašteno uzgojio stabljike indijske konoplje iz kojih je proizveo manju količinu droge tipa marihuana koju je sušio u svojim prostorijama. Isto tako osnovano se sumnja da je neovlašteno nabavio i posjedovao dvije ručne bombe, protuavionski metak, vojni suzavac, detonatorski štapin, lovačku pušku i više komada raznog streljiva.

Za kazneno djelo prijevare osumnjičen je 33-godišnjak koji je 45-godišnjaka doveo u zabludu i lažnim prikazivanjem činjenica dogovorio kupnju kukuruza te angažirao autoprijevoznika kojeg je također doveo u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica i lažno se predstavljajući, a da bi potom dio kukuruza odvezao bez da ga je platio, kao što nije platio niti uslugu prijevoza koju je koristio.

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku te uz posebno izvješće dovedeni na Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu. Obzirom da je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno kako 33-godišnjak oružje i streljivo nije držao sukladno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, protiv njega će zbog počinjenih prekršaja nadležnom Općinskom sudu biti podnesen optužni prijedlog. (PUkarlovacka)