Reagiranje gradonačelnika Domitrovića: ostvarit će se ušteda za gradski proračun od minimalno 700 tisuća kuna godišnje

Nakon što smo jučer objavili priopćenje HDZ-a vezano uz gašenje Poduzetničke zone, odgovor gradonačelnika Domitrovića nije trebalo dugo čekati. Primili smo njegovo reagiranje, koje također prenosimo u cjelosti, a u kojem navodi:

“Nakon priopćenja GO HDZ-a Ogulin, potpisanog od predsjednika Tomislava Lipošćaka, osjećam se dužan odgovoriti na postavljena pitanja, te pojasniti građanima Ogulina događaje vezane za likvidaciju trgovačkog društva Poduzetnička zona.

Da bi sve bilo jasnije, moram napomenuti da se likvidacija trgovačkog društva Poduzetnička zona događa u sklopu više puta najavljivane reorganizacije gradske uprave, poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada, koja bi trebala dovesti do efikasnijeg i jeftinijeg upravljanja sustavom.

Trgovačko društvo Poduzetnička zona osnovana je 2004. godine i ima tri zaposlena djelatnika. Poduzeće nema vlastitih prihoda, već se financira iz gradskog proračuna. Godišnje, za plaće djelatnika i za materijalne troškove poduzeća Grad izdvaja 800.000,00 kuna, a od 2018. godine, na inzistiranje tadašnjih koalicijskih partnera Nezavisne liste Volim grad pod Klekom, izdvaja dodatnih 300.000,00 kuna za čuvanje i održavanje vojarne Poredice, što ukupno iznosi 1.100.000,00 kuna.

Sve investicije, projektiranja, postupci javne nabave, potpisivanje ugovora s investitorima provode se u gradskoj upravi, iz čega je jasno da poslove u poduzeću Poduzetnička zona može obavljati jedan djelatnik zaposlen na pola radnog vremena. Upravo je to razlog za likvidaciju trgovačkog društva Poduzetnička zona. Ovim potezom ostvarit će se ušteda za gradski proračun od minimalno 700.000,00 kuna na godišnjoj razini koja će se preusmjeriti na potrebne investicije na prostoru poduzetničke zone. Ako pomnožimo uštedu od 700.000,00 kuna s proteklih 15 godina postojanja poduzeća, dobijemo brojku 10.500.000,00 kuna koja se može tumačiti na razne načine.

Za dodatnu informaciju građanima, trenutna popunjenost poduzetničke zone je 95%, a sva dokumentacija za dodatno proširenje poduzetničke zone pripremljena je u gradskoj upravi i proslijeđena u Ministarstvo državne imovine.

Ostalo mi je još da odgovorim na postavljena pitanja:

„Čija je odluka bila zatvaranje Poduzetničke zone? Tko donosi odluke u Gradu – vodstvo Grada, Gradsko vijeće ili netko treći? Tko će preuzeti odgovornost za nastalu situaciju?“

Za odgovore na ova pitanja potrebno je prije svega poznavati Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakon o trgovačkim društvima, Statut Grada, te poslovnik Gradskog vijeća, gdje je sve jasno i precizno definirano, a netko treći ne postoji i ne smije postojati. Ove činjenice bi trebao poznavati svaki gradski vijećnik.

Odluka o zatvaranju Poduzetničke zone donesena je od strane gradonačelnika sa suradnicima, a odgovornost za nastalu situaciju – kako zatvaranja Poduzetničke zone, tako i povećanja proračuna u dvije godine za 100%, smanjenja prireza za 5%, 250 novootvorenih radnih mjesta, za besplatne radne bilježnice učenicima osnovnih škola, naknade za novorođenčad od 4.000 kuna, božićnice za umirovljenike, gradnju novog dječjeg vrtića, 95%-tnu popunjenost Poduzetničke zone – za brojne provedene projekte te sve donesene odluke, snosi ponajprije gradonačelnik Dalibor Domitrović, zatim najbliži suradnici i na kraju SDP, stranka koja trenutno voljom građana obnaša vlast u gradu Ogulinu.

S poštovanjem, Dalibor Domitrović, gradonačelnik grada Ogulina”.

Facebook Comments