Aktualno Županija

Stanari tjerali lisicu, a istjerali vuka? U Banjavčićevoj ulici u Dugoj Resi po novom ograničenje brzine, ali i zabrana parkiranja

U Dugoj Resi sve je više prometnih problema. Dok s jedne strane broj vozila raste, a parkirališta je malo s druge pak strane pojedini vozači jure ulicama bez obzira na visoke kazne. U takvim uvjetima građani strahuju za vlastitu sigurnost, žele prostor za parkiranje, a prostorne mogućnosti su ograničene. Tada se obično grupa građana organizira i putem Mjesnog odbora traži od Gradske uprave da riješi probleme.

Baš takva situacija događa se upravo u Banjavčićevoj ulici koja ide od nogometnog stadiona prema Vinci. Naime, Grad Duga Resa u narednih nekoliko dana, ovisno o vremenskim uvjetima, planira tamo uspostaviti novu regulaciju prometa, ali građani koji su pokrenuli inicijativu nisu zadovoljni predloženim rješenjem. Zapravo su tjerali lisicu, a istjerali vuka, jer po novom brzina kretanja bit će ograničena, ali više svoje limene ljubimce neće smjeti parkirati na kolniku kako su to činili do sada.

– Inicijativa za novu regulaciju došla je od građana i mjesnog odbora Sv. Antun zbog problema i opasnosti u normalnom prometovanju ovom ulicom. Na suženom dijelu Banjavčićeve ulice nije moguće parkirati vozila na kolniku i imati dvosmjerni promet. Sadašnja situacija nije dobra sa stanovišta sigurnosti u prometu, kaže nam gradski pročelnik za prostorno uređenje Mladen Rakočević te obrazlaže kako je Grad Duga Resa sukladno pravilima struke izradio prometni projekt u tvrtki Tehnomodus d.o.o prema uvjetima MUP-a, na što je dobio i potrebnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.
– Nakon upoznavanja građana s izrađenim prometnim projektom, građani su potpisali peticiju kojom traže izmjenu prometnog projekta. Slažu s ograničenjem brzine na 30 km/h, a ne slažu se sa zabranom parkiranja u dijelu ulice koji je sužen, a na kojem dio stanara parkira vozila i ometa normalno prometovanje i čišćenje snijega, jer se vozila ostavljaju na kolniku umjesto na parceli kuće – navodi Rakočević.

Obzirom na sigurnosne uvjete koje je MUP dao kao i pravila struke projekt se ne može promijeniti u dijelu koji bi navedeni stanari htjeli, a što bi značilo da ostaje mogućnost parkiranja vozila na kolniku u suženom dijelu prometnice, stoga će se uspostaviti regulacija prometa sukladno projektu. (kaportal.hr)