Aktualno OG sada Ogulin

Saborsko će i sutra biti zavijeno u crno

Brojni mještani i njihovi gosti okupit će se sutra u Saborskom, kako bi odali počast žrtvama ovog malog mjesta koje je pretrpilo najgori događaj u njegovoj povijesti.
Naime toga dana 1991.godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

Novinari Radio Ogulina i OGportala su uoči ove tužne obljetnice posjetili Saborsko i razgovarali s Josom Sabljakom. On je predsjednik HVIDRA-e Saborsko koji je u ljeto 1991. osjetio zov domovine. Rat ga je dočekao u Zagrebu (u MUP-u)) te se s nekolicinom svojih suboraca odlučio vratiti u Saborsko kako bi branio svoje selo i u njemu je ostao do konačnog pada 12.studenog 1991. U nastavku se pridružio Saborčanksoj satniji i 1995.godine sudjelovao je u oslobađanju Saborskog u akciji Oluja.

U prvoj snimci koju možete pogledati,  Joso Sabljak govori nam o danu kad je moral branitelja i stanovnika počeo padati, a zbio se je 2.studenog 1991.Tog dana, usprkos hrabrom odoljevanju napada neprijatelja iz pravca Plitvičkih jezera, neprijateljski zrakoplov raketirao je branitelje Saborskog na Kuselju, usljed kojeg je teško ranjeno 8, a smrtno stradalo 5 branitelja. Svoje su živote, braneći Saborsko, na oltar domovine položili: Marko Krizmanić, Joso Matovina, Petar Matovina, Milan Čorak i Ante Kovačić. Prva čertvorica su stradala od rakete neprijateljskog zrakoplova, a peti Ante Kovačić je iskrvario u rovu teško ranjen minobacačkom granatom:

 

 

Joso Sabljak govorio nam je i o 12.studenom 1991. i sveopćem napadu na Saborsko iz svih pravaca, i povlačenju branitelja i civila prema Bihaću i Ogulinu

 

 

Naš sugovornik rekao nam je i nešto o programu obilježavanja 28.obljetnice koja će se održati sutra,   te o uređenom mjestu spomen obilježa-jame iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 14. ubijenih mještana

 

 

Povodom obilježavanja 28. obljetnice razaranja Saborskog i pokolja civila, danas s početkom u 18:00 sati u konferencijskoj dvorani POU Ogulin, održat će se Dan sjećanja – Saborsko. O ratnim strahotama svojim svjedočanstvima govorit će hrvatski branitelji Joso Sabljak i Robert Matovina. Moderator će biti Dubravko Dragičević.