Obilježena je 28. obljetnica stradavanja i okupacije Saborskog

PROŠLO JE 28 GODINA

Brojni mještani Saborskog i njihovi gosti danas su se prisjetili najtužnijeg dana u povijesti ove male općine. Naime, prigodnim programom obilježena je 28. obljetnica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu.

Naime, 12. studenog 1991. godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

Ovogodišnji program obilježavanja sjećanja na događaje u Saborskom započeo je okupljanjem kod škole, nakon čega se u povorci krenulo do spomen obilježja, gdje su brojna izaslanstva upalila svijeće i položila vijence svim žrtvama Saborskog. Među njima su bili predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnici i gradonačelnici gradova i općina, te Saborčani.

Potom je služena sveta misa koju je predvodio biskup u miru Dr. Mile Bogović, a sve će završiti druženjem u prostorima škole u Saborskom.

POLITIKA I MEDIJI UGLAVNOM IGNORIRALI ŽRTVU SABORSKOG

Nažalost, žrtve Saborskog i ovog su puta ignorirali predstavnici politike i medija. U ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović došao je general Mladen Markač, ministar Tomo Medved poslao je svog pomoćnika, a uime  Karlovačke županije vijenac je položio predsjednik  Županijske skupštine Ivan Vučić.

Osim Radio Ogulina, Tv 4 rijeke i OGportala, drugi mediji nisu pokazali zanimanje za ovu obljetnicu, kao ni mnogo puta do sada. A žrtve bi sve trebale biti iste, bez obzira na mjesto stradanja.

Facebook Comments