Aktualno Županija

Otkrivanje tople vode! Gradska tvrtka Geotermika jedina se javila za koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora u Karlovcu

Ne bude li kakvih iznenađenja, koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora u Karlovcu dobit će Geotermika. Ova tvrtka u vlasništvu Grada, naime, jedina se i javila na nadmetanje Agencije za ugljikovodike za istraživanje geotermalnih voda u energetske svrhe u istražnom prostoru Karlovac 1.

Da je samo Geotermika poslala ponudu na taj poziv, potvrdila je dožupanica Martina Furdek Hajdin, govoreći o geotermalnim potencijalima u Karlovačkoj županiji.

– Županija tijesno surađuje s Gradom Karlovcem – koji je osnovao tvrku Geotermika jer se jedinca lokalne samouprave ne može baviti tom gospodarskom djelatnošću – bio je raspisan natječaj za dodjelu koncesije za istraživanje i samo se Geotermika javila. Duboko se nadam da će biti donesena odluka o dodjeli koncesije i potpisan ugovor za istraživanje geotermalnih potencijala, rekla je Furdek Hajdin.
Županija će, pak, Gradu u ostvarenju tih planova pomoći onako kako može: izmjenama i dopunama Prostornog plana omogućiti da se ta eksploatacijska polja ucrtaju, a poslije i krene s građevinskim dozvolama.

– Pratimo Grad Karlovac u njihovim dokumentima, studijama izvodivosti i namjerama da se ta energija iskoristi za toplinarstvo u Karlovcu, ali nadamo se u budućnosti i za neke nove namjene: možda i naselja koja će se bazirati na geotermalnoj energiji jer je kvaliteta takve energija kada se koristi kaskadno i za poljoprivredu, potencijalni bazen, grijanje građana, naravno i proizvodnju električne energije, kazala je Furdek Hajdin.

Geotermalni izvori na drugoj lokaciji, u Lešću, već se koriste, a Županija je spremna privatnom investitoru pomoći i u razvoju zdravstvenog turizma.

– Pratimo gibanja u turizmu i moguće korištenje EU sredstava; bit će vrlo teško u sve turističke namjene dobiti europski novac, ali namjera je k razvoju zdravstvenog turizma pa smatramo da bi i privatni investitor mogao koristiti sredstva u toj niši. Županija će pružiti ruku i potporu investitoru da iskoristi svoj postojeći potencijal, najavila je Furdek Hajdin, govoreći o geotermalnim potencijalima u županiji. (kaportal.hr)