Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskom Domu zdravlja obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, pa tako i u našoj zemlji. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Obitelj i šećerna bolest“. Cilj kampanje je podići svjesnost o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljeloga. Kampanjom se želi naglasiti važnost edukacije obitelji i oboljelih te uloga obitelji u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti.

U kampanju su se ovog jutra uključili i djelatnici Doma zdravlja Ogulin. U predvorju su, naime, ponudili građanima mogućnost da prekontroliraju svoj krvni tlak i razinu šećera u krvi. Kako doznajemo odazivom na akciju su zadovoljni, a ovu priliku iskoristilo je oko 50 naših sugrađana.

Inače, šećerna bolest poprima razmjere globalne epidemije i procjenjuje se da u svijetu trenutno 425 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću, a predviđa se da će do 2045. godine taj broj porasti na čak 629 milijuna oboljelih.
U Karlovačkoj županiji tijekom prošle godine registrirano je 10 296 oboljelih, a 122 osobe su umrle od šećerne bolesti.

Obzirom da jedna od dvije osobe sa šećernom bolešću ne zna da boluje od šećere bolesti, rano otkrivanje i liječenje od velikog su značaja za sprečavanje ili odgađanje nastanka komplikacija ove bolesti. Edukacija i podizanje svijesti o simptomima i rizičnim čimbenicima od velike su važnosti za pravodobno otkrivanje bolesti. (ROg/OGportal)