Aktualno Županija

Mostov amandman o školi u Vivodini bez potpore u Županijskoj skupštini – tražit će očitovanje resornog ministarstva

Škola u Vivodini ostaje i dalje dio matične Osnovne škole Slava Raškaj Ozalj, odlučila je tako Županijska skupština podržavši županov prijedlog. No, takvom odlukom ostali su nezadovoljni vijećnici Mosta Zlatibor Tomas i Marinko Marinović braneći žustro svoj amandman u kojem traže da se cjelokupno područje Vivodine ujedini, odnosno da postane dio upisnog područja Matične škole Žakanje, točnije Područne škole Kamanje.

Pročelnica Upravnog odbora za školstvo Marija Medić potvrdila je da su identični prijedlozi pristigli i kroz javno savjetovanje, međutim odbijeni su uz racionalna obrazloženja. Naime, iz Županije obrazlažu kako je gotovo pola godine provedeno na terenu, te je prijedlog u potpunosti usuglašen s realnim potrebama u školstvu, prije svega vodeći računa o geografskom području, društvenoj osjetljivosti, racionalizaciji, o jednakoj dostupnosti obrazovanja i odgoja svim učenicima na području Karlovačke županije, a prije svega sa stavovima roditelja. Napominju kako bi se ovom mrežom osnovnih škola postigle i dodatne uštede vezane za prijevoz učenika prema 18 objekata osnovnih škola u Karlovačkoj županiji.

Međutim, vijećnicima Mosta neshvatljivo je o kakvoj je racionalizaciji i uštedama riječ, ukoliko će sljedeće školske godine za četvero učenika iz Vivodine biti organiziran prijevoz u školu u Ozalj, do koje putuju preko Kamanja. I to cestom uz Kupu koja, kako navode, postaje sve opasnija naročito u kišnim i zimskim periodima, te na kojoj se nalazi neosigurani pružni prijelaz, jedini takav u ovom dijelu županije.
– Mi smo školarce iz toga kraja poslali u tri različite škole. Sela iznad Vivodine pripadaju Žakanju, centar Vivodine Ozlju, dok Obrež i okolica pripadaju Kamanju. Ja tu zaista ne vidim logike. Viši razredi škole u Kamanju imaju razredna odjeljena po 11, 12 đaka, s đacima iz Vivodine imala bi 15 đaka, jesmo li ih čime opteretili? Pa oni ni tada nemaju dosta đaka, zaključuje Tomas.

– U Mostu nismo protiv mišljenja roditelja, nego se vodimo načelom racionalnosti, ekonomičnosti, efikasnosti, te smatramo da bi obrazovni standard trebao biti jednak u Kamanju kao i u Ozlju, dodaje Marinović.Radi li ovdje zaista o kvalitetnom i racionalnom prijedlogu kako naglašavaju u Županiji, procijenit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Naime, prijedlog mreže osnovnih škola u Karlovačkoj županiji upućuje se resornom ministarstvu na provjeru i moguću korekciju, te će se nakon toga ponovno naći na dnevnom redu županijske skupštine radi konačnog usvajanja. Iz Mosta su najavili da će svoj zahtjev uputiti i nadležnom resornom ministarstvu. (kaportal.hr)