Danas je Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve prometa obilježava se 17. studenog. Kako bi sudionicima u prometu ukazali na ovu problematiku, prometna policija dijelila je letak sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke, pa tako i na području Ogulina. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu.

Podsjetimo, obilježavanje sjećanja na žrtve prometa započelo je 1993. godine u Velikoj Britaniji u organizaciji nevladinih udruga ujedinjenih u Europsku federaciju žrtava prometa, a 2005. godine Ujedinjeni narodi donijeli su rezoluciju kojom se pozivaju vlade svih zemalja da na nacionalnoj razini taj dan obilježe treće nedjelje u studenom. U Republici Hrvatskoj nevladine udruge ovaj dan obilježavaju od 2004. godine.

Prema Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa, za razdoblje 2011.– 2020. godine, jedan od ciljeva je smanjenje broja smrtno stradalih za 50% u sljedećih deset godina. Ovim bi do 2020. godine broj smrtno stradalih u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj trebao biti manji od pet osoba na svakih 100 000 stanovnika.

Na razini Karlovačke županije ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana sjećanja na žrtve prometa priključit će se Policijska uprava karlovačka i Karlovačka županija. Kako bi upozorili i podsjetili sudionike u prometu da su prometne nesreće jedan od glavnih uzročnika stradavanja mladih osoba te da u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna ljudi, dok ih 50 milijuna bude ozlijeđeno, izrađen je prigodni letak. Važno je napomenuti da se oko 90% nesreća događa upravo greškom vozača, a najčešći uzroci su brzina, alkohol, nevezanje sigurnosnim pojasom, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, kao i nekorištenje zaštitne kacige.

Kako bi sudionicima u prometu ukazali na ovu problematiku, prometna policija dijelila je letak sudionicima u prometu na području Policijske uprave karlovačke, pa tako i na području Ogulina. Intencija je da se letkom i kontaktom sa sudionicima u prometu ukaže na najčešće uzroke prometnih nesreća, a sve u cilju smanjenja stradavanja u prometu te podizanja prometne kulture i stanja sigurnosti u cestovnom prometu na višu razinu. (PUKa)

Facebook Comments