Aktualno Županija

Nakon 10 godina “Vukelićev most” dobit će smisao, ali to neće biti jeftino – 2,4 milijuna kuna koštat će obnova devastirane građevine

Iz Hrvatskih cesta su potvrdili Jutarnjem listu da će na godinu započeti radovi na gradnji turanjske obilaznice. Kapitalni dio ovog projekta, koji je završen još prije 10 godina, tzv. Vukelićev most, tako će konačno dobiti smisao. No, i to će imati svoju cijenu. Za obnovu u međuvremenu devastiranog objekta s kojeg su pokradeni gotovo svi metalni dijelovi, potrošit će 2,4 milijuna kuna.

– Da bi se projekt završio, trebat će za šest kilometara prometnica izdvojiti dodatnih 210 milijuna kuna. Iz Hrvatskih cesta procjenjuju da će do kraja godine okončati postupak javne nabave, pa tako dobiti i ime izvođača radova. Iako još nisu riješili imovinsko-pravne poslove, smatraju da će obaviti izvlaštenja i osigurati dozvole za početak radova najkasnije do kraja polovice iduće godine, da bi ih okončali 24 mjeseca kasnije. U projektu, ruku na srce, nisu sami i svi projektni procesi ne ovise samo o njima, jer svoj dio posla moraju obaviti Hrvatske vode i HEP, navodi Jutarnji.

Hrvatske ceste ne mogu krenuti u radove u svoju dionicu koja osim prometnice uključuje obnovu postojećeg mosta i gradnju križanja Mostanje dok Hrvatske vode ne izgrade regulacijske nasipe uz obale Mrežnice i Korane. Nakon toga nastavlja se gradnja dvokolničke prometnice koja će na pola dionice prijeći u jedan kolnik te se tako spojiti na križanje Cerovac, odnosno cestu D-1. Na trasi je predviđena gradnja vijadukta Sajevac dužine 146 metara te dva putna prijelaza, prijelaz “Jelaši” s nadvožnjakom “Jelaši” dužine 102 metra, te putni prijelaz “Slunjska brda” s istoimenim nadvožnjakom od 75 metara.

Mještani Turnja s velikom pozornošću prate svaki korak investitora. Podsjetimo, upravo su oni svojim prosvjedima nakon tragedije u kojoj je prošle godine u prometnoj nesreći život izgubio 10-godišnji dječak inicirali nastavak ovog projekta.

– Budno pratimo svaki njihov korak. Očekujemo do ožujka, najkasnije travnja nešto, bilo što, lopate, bagere, malere na mostu, svejedno. Dakle, više ne vjerujemo obećanjima, već čekamo konkretne radove. Ako se to ne dogodi, opet ćemo izaći na ulice – kažu Nataša Lemić i Ivana Pregelj, stanovnice Turnja.

– Projekt zaobilaznice datira još prije 30 godina. I u to vrijeme bilo je jasno da je potrebno rasteretiti promet u naseljenom području. Nažalost, tek kada je došlo do prometne nesreće s teškim posljedicama, projekt se ponovno aktualizirao. Iako se više puta pokušavalo, sada je došao trenutak konačne realizacije projekta, koji je važan kako za sam grad Karlovac tako i za stanovnike tog područja. Projekt obilaznice pridonijet će sigurnosti i kvaliteti prometovanja kroz grad Karlovac, kazao je za Jutarnji gradonačelnik Damir Mandić.

Nezavisni vijećnik Davor Petračić kazao je kako je na Turnju čak i “matematička statistika uvjetovala smrt nedužnog djeteta kao žrtve prometa, a matematičkim modelom moglo bi se na Turnju predvidjeti još nepotrebnih smrti unatoč postavljenim barijerama, kamerama i znakovima zato što je cesta tamo preuska, promet pregust, a uvjeti vožnje zbog blizine objekata nepovoljni jer je preglednost mala”.

-A tek kada su kiša, magla, led, snijeg ili više toga odjednom? Što ako se zbog moguće prometne nesreće zatvori autocesta? – pita se Davor Petračić, napominjući da se s gradnjom obilaznice odavno kasni, ali i s potrebnim “dizanjem cijele brze ceste kroz Karlovac na vijadukt zajedno s paralelnom prugom koja će uskoro dobiti drugi kolosijek i postati vrlo prometna”. (kaportal.hr)