OG sada Ogulin

Put u St. Petersburg bio je koristan, a pogledajte i fotografije muzeja Hermitage, uličnih zabavljača, gastro ponudu i kakve su cijene…

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i direktorica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, u nedjelju su se u večernjim satima vratili iz St. Petersburga, gdje je održan Međunarodni kulturni forum, na kojem se okupilo preko 2 tisuće sudionika!

Prema riječima gradonačelnika Domitrovića, put je bio koristan, Ogulin se predstavio  u najboljem svjetlu i nada se da će odrađeni posao imati rezultate. A mi smo vidjeli da je već nakon predstavljanjanja Ivanine kuće bajke, koju je Ankica Puškarić održala na engleskom jeziku, stigle  i prve reakcije.

Naime, želju za suradnjom već je iskazala Nadezda Kotko,  iz Cultural centra “Anit” koja ima dvije tvrtke, u Rusiji i Irskoj, te joj je želja surađivati i sa Ogulincima! U Ivaninu kuću bajke bi dovodila “svoje” mališane, a i mali Ogulinci imali bi priliku upoznati ove dvije države!

St. Pteresburg je relativno je mlad grad, nastao početkom 18. stoljeća, nakon što je Rusija od Švedske osvojila Ingriju. Osnovao ga je  1703. car Petar I. Veliki, te je bio glavni grad Ruskog Carstva više od dvjesto godina,  do ruske revolucije 1917., kada je prijestolnica preseljena natrag u Moskvu. Sankt Peterburg je s 4,6 milijuna stanovnika drugi najveći ruski grad i četvrti u Europi nakon Istanbula, Londona i Moskve. Grad je značajno europsko kulturno središte i važna ruska luka na Baltičkom moru.
Među svjetskim gradovima s više od milijun stanovnika, Sankt Peterburg je najsjeverniji, a zanimljivo je da je u jutro u 9 sati još uvijek mrak i da se potom opet smrači već iza 15 sati!

Grad je također sjedište muzeja Hermitage, najveće umjetničke galerije u svijetu.  U gradu je veliki broj stranih konzulata, sjedišta međunarodnih kompanija, banaka i drugih poslovnih subjekata.
St. Petersburg, ili ruski Sankt Peterburg, prethodno je bio poznat kao Petrograd, a još prije toga kao Lenjingrad.
Većina povijesnog i kulturnog naslijeđa nalazi se u predjelu Admiralty, koje se smatra centralnim i najživljim dijelom gradom zbog niza atrakcija, muzeja, hotela, restorana, trgovina i klubova.

Tu se nalaze poznati muzej Ermitaž (Hermitage), gdje ćete pronaći mnogo djela likovne i kiparske umjetnosti iz zapadne Europe koje je vrijedno prikupljala Katarina VelikaZimski dvorac, Kazanska katedrala, Ljetni vrt, Crkva Kristova uskrsnuća u Sankt Peterburgu, crkva sv. Izaka, Ruski muzej, glavna gradska avenija Nevsky Prospekt i mnoge druge turističke atrakcije…U St. Petersburgu nalazi se više od 200 muzeja, a najveći je upravo Ermitaž koji sadrži golemu umjetničku i arheološku zbirku djela, među ostalima Michelangela, Leonarda da Vincija, Rubensa, Rembranta, Vincenta van Gogha i Pabla Picassa. Muzej se prostire  u 360 soba kroz pet palača!

A “Katarina Velika” dočekala nas je i pred ulazom u muzej, te se s nama fotografirala za “samo” 5 eura po fotografiji! Taj posao obavljaju uglavnom studenti koji tako zarađuju za život, pa tako i “žuti mladić” koji je s novinarkom OGportala spremno stao pred naš fotić.

Centar grada označava Dvorski trg  na kojem se nalazi Aleksandrov stup, jednom od najviših spomenika na svijetu (visok je 47,5 metara i težak 600 tona). Stup je izrađen od jednog komada crvenog granita. Na njegovom vrhu vidjet ćete kip anđela koji u svojoj desnoj ruci drži krst i tom istom rukom pokazuje ka nebu.

Muzej Fabergé poznat vam je sigurno po cijenjenim Fabergéovim jajima. Fabergéova jaja nazivaju se uskršnja jaja iz zbirke od ukupno njih 50 koje je napravio ruski zlatar Petar Karl Fabergé za ruske careve radeći ih od skupocjenih metala i ukrašavajući ih zlatom, srebrom, emajlom i draguljima.

I Fjodor Dostojevski važna je ličnost za St. Petersburg, grad u kojem je došao na studij i ostao sve do smrti.

Volite li književnost, možda će vas zanimati i tura po ulicama kojima je prolazio Raskoljnikov, glavni junak znamenitog romana „Zločin i kazna“. Baš kao i u romanu, svakog srpnja, obožavatelji kreću u pohod po kanalima i mostovima kako bi dešifrirali znakove iz njegovih romana.

Znate sigurno i da je Rusija poznata po vodki, a muzej u St. Petersburgu posvećen je upravom tom piću. I po tome je jedinstven na svijetu.

Glavna ulica u centru grada i jedna od glavnih avenija uopće u St. Petersburgu je Nevsky Prospekt, nazvana po ruskom princu iz 13. stoljeća Aleksandru Nevskyom.

Nevsky Prospekt glavna je ulica s trgovinama duž koje se nalaze i bivše palače ruskih plemića Stroganov, Shuvalov i Anichkov, nekoliko crkvi i Kazanska katedrala. Za one koje zanima shopping, zanimljiva je grandiozna zgrada Gostiny Dvor u kojoj se nalazi trgovački centar.
Crkva Kristova uskrsnuća (ili crkva Spasitelja prolivene Krvi) jedna je od glavnih znamenitosti u St.Petersburgu, a ova predivna crkva izgrađena je u spomen na Aleksandra Drugog koji je ubijen 1881. godine pa ćete unutar crkve pronaći svetište u čast ubijenog cara točno na mjestu ubojstva.

St. Petersburg ima 342 mosta preko rijeke Neve, a neki od njih poput mostova Trinity i Palace su zaista poseban užitak za promatrati dok se podižu kako bi mogli proći brodovi. Nažalost, vrijeme nam nije dozvolilo da se ukrcamo na neku turu brodom po rijeci i doživimo grad u punom sjaju.

I još jedna zanimljivost-niti u jednom kafiću nije dopušteno pušenje! Ovisnici o cigareti mogu pušiti na ulici, ali samo kraj označenih mjesta, inače će platiti kaznu ili dobiti “obrisač” osvještenih Rusa ili Ruskinja, koji se ne ustručavaju vikati na vas i po nekoliko minuta! Cijena kutije cigareta kreće se oko 15 kuna, dok je litra benzina tek nešto veća od 4 kune.

U St. Petersburgu smo kušali specijalitete ruske kuhinje, kao što je, primjerice, najzdravija juha na svijetu, boršč (borsch), pačja prsa i piletina s pireom od luka, te druge raznorazne slastice, za prste polizati!

Cijene su povoljnije nego u Zagrebu!