Aktualno Županija

Škole u Karlovačkoj županiji gotovo u 100-postotnom štrajku – učitelji nikad odlučniji, sutra i prosvjed “Potrubi za prosvjetu”

Gotovo 100 posto u osnovnim školama, a više od 90 posto u srednjim školama Karlovačke županije odaziv je današnjem štrajku. I zbog odaziva i zbog ustrajnosti, županijski povjerenici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama složni su: ovakvu situaciju nismo imali posljednjih 20-ak godina!

– Do daljnjega su sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj u štrajku jer smo odlučili odgovoriti na ono što nam je Vlada ponudila: ništa! Do 2020. nekakvih 2 posto, ako do lipnja iduće godine ne bi bilo ništa drugačije rečeno, onda nekakvih 2 posto dodatak, u narodu bi rekli: na vrbi svirala! Nešto što nije ništa, a od tog ništa – mi ne želimo baš ništa! Mi smo u frontalnom štrajku, a kako ćemo nastavu odraditi, odgovor je na Vladi RH, morat će shvatiti da će morati ozbiljno sjesti sa sindikatima za stol i donijeti pozitivno rješenje problema. Da mi mislimo ozbiljno, pokazujemo ovim štrajkom. Zahvaljujem svim roditeljima na podršci: jedna je učiteljica u jednoj školi pozvala djecu danas u školu, roditelji ih nisu poslali! Oduševljeni smo time; ne zato što moramo štrajkati nego što nas roditelji razumiju, kazala je povjerenica SHU-a u Karlovačkoj županiji Biserka Šintić.

U nekim osnovnim školama, dodala je, rade pojedini učitelji i tehničko osoblje, vjerojatno iz straha od najava da štrajk neće biti plaćen, no ne zna što rade jer – djece u školama nema. To što je učiteljica pozvala djecu u školu, a roditelji ih nisu poslali, po njenim riječima, shvaćanje je cjelokupne situacije u kojoj su učitelji, ali i svih potplaćenih.
– Danas su gotovo 100 posto sve škole u štrajku, djece u školama nema, poneko dijete koje je došlo, pričuvamo. Problema nikakvih za sada nismo imali, a nadam se da nećemo ni ubuduće. Nećemo raditi ni sutra, ni preksutra, ni u petak, u frontalnom smo štrajku. Iskreno se nadamo da će nas shvatiti ozbiljno i razumjeti da se treba razgovarati i prekinuti štrajk tako da se udovolji našim zahtjevima, rekla je Šintić.

Odgovarajući može li ovaj štrajk usporediti sa svim onima održavanih posljednjih desetljeća, ocijenila je da ovako još nikada nije bilo.
– Da li smo se naučili demokraciji, boriti se za sebe… Jedan kolega iz Vukovara je rekao: Ako se nismo bojali onih strašnih godina u Vukovaru golih ruku krenuti na neprijatelja, čega se mi danas trebamo bojati? Doista, moramo se izboriti za sebe i za one koji dolaze. Ja još imam malo, ali oni koji će doći, ako se sada ne izbore za svoje dostojanstvo – jer ovo više nije za 6,11, ovo je definitivno za dignitet i dostojanstvo učitelja – da nas se ne ignorira i da nas se prestane omalovažavati, zaključila je Šintić.
I Dražen Basar, povjernik NSZSS u Karlovačkoj županiji, slaže se da je ovaj štrajk, u odnosu na sve prijašnje, drugačiji.

– 27 godina radim u školi, zadnjih 10-ak sam sindikalni povjerenik, 2015. je bio štrajk koji je trajao 3-4 dana, prije je bilo štrajkova po par dana, ali ovakvog oblika štrajka i ovakvog odaziva na štrajk još u novijoj povijesti hrvatske države mislim da nije bilo, izjavio je Basar.

A u svih 14 srednjih škola u Karlovačkoj županiji – 13 u kojima djeluje NSZSS, te u Ekonomsko-turističkoj školi Karlovac u kojoj djeluje Preporod i gdje je 99 posto zaposlenih u štrajku – odaziv štrajku je danas veći od 90 posto. U većini škola, poput Šumarskodrvodjeljskoj školi u Karlovcu, nema niti jednog učenika pa i Basar zahvaljuje roditeljima na podršci u namjeri da istraju u zahtjevu za izjednačavanjem koeficijenata u ostalim službama.

– Ne očekujemo da će ovaj štrajk završiti sutra ni prekosutra. Za ponedjeljak je najavljen veliki prosvjed u Zagrebu, ovaj smo ga tjedan planirali, ali zbog sastanka Europske pučke stranke, iz sigurnosnih razloga kako nam je rečeno, to nije bilo moguće. Sutra će u cijeloj Hrvatskoj biti jedan oblik prosvjeda pod nazivom “Potrubi za prosvjetu” od 13.30 do 14.30. Naši će aktivisti biti na važnijim raskrižjima s transparentima da se bar na taj način čuje za nas, najavio je Basar.

Bit će tako i u gradovima u Karlovačkoj županiji, u Karlovcu na kružnom toku na Korzu, kod autobusnog stajališta… pa će građani moći dati potporu prosvjedu trubljenjem. U školama nastave neće biti. (kaportal.hr)