Aktualno Sport

Ponude za ‘kralja slobodnjaka’ pljušte sa svih strana, o njemu bi mogao razmisliti i Dalić

‘DA IGRA U DINAMU ILI HAJDUKU VRIJEDIO BI 5 MILIJUNA EURA’

Kada su krajem listopada i početkom studenog imali osam najboljih dana u prvoligaškoj povijesti kluba s dvije pobjede nad Hajdukom i jednom nad Rijekom, Velikogoričani su punili stupce i naslovnice novina, te dobivali značajan prostor u ostalim medijima, ali brzo je ta euforija splasnula. Gorica kao da više voli tišinu i mir, makar je u samo sezonu i pol izrasla u stabilnog prvoligaša s europskim ambicijama.
Prodaje Iyayija Atiemwena u Dinamo za 2,65 milijuna eura i Farouka Miye u turski Konyaspor za 1,5 milijuna eura, potvrdili su sposobnost čelnika kluba i u transfer politici, a najčešće pitanje koje se zadnjih tjedana može čuti u svim pričama o Gorici je ono o sudbini Kristijana Lovrića.
Sve zanima gdje će završiti krilni napadač, koji je u 2019. godini postigao čak 17 prvenstvenih i dva pogotka u Hrvatskom kupu, a pritom je više od 10 puta pogodio okvir vrata. Većina analitičara se slaže da je uz Španjolca Danija Olma i Brunu Petkovića, baš Lovrić najkompletniji igrač 1. HNL, odnosno čovjek s najširim rasponom rješenja i kvaliteta za poziciju na kojoj igra. Tu su i brzina i dribling, pregled igre, odlična realizacija s obje noge i izvođenje prekida, u čemu je bez dvojbe najbolji u ligi.

– Da igra u Dinamu i Hajduku odavno bi vrijedio pet milijuna eura – izjava je predsjednika Gorice Nenada Črnka, lansirana još krajem prošle sezone, a učinkom u ovoj, Lovrić je došao do statusa da se za njega zaista i traži toliko.

Ostaje, naravno, upitnik može li na zimu Gorica zaista i dobiti toliki iznos, ali činjenica je da za Lovrića postoje ponude sa svih strana svijeta, od klubova iz jakih europskih liga kao što su Bologna i Celtic, do američkih i kineskih interesenata. Škotski Celtic je primjerice već na četiri utakmice slao posebnog skauta kako bi ga pratio, a poslat će ga i na sutrašnji dvoboj s Varaždinom. Je li Škotima cijena previsoka, vjerojatno i jest, ali Lovrić definitivno vrijedi tih pet milijuna, kao što i vrijedi toga da hrvatski izbornik Zlatko Dalić ozbiljno razmisli o tome da ga uvrsti barem u širi popis kandidata za Europsko prvenstvo 2020.

A kada je već EURO u pitanju, ima tu Gorica još aduta za utrku, makar bila mali klub. Kao što je Lovrić među najboljim igračima 1. HNL, tako je lijevi bek Marijan Čabraja možda čak i najbolji na svojoj poziciji, a sigurno je najperspektivniji. Bio je član mlade reprezentacije na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu, a sa 22 godine i konstantnim igrama i napretkom koji pokazuje, nameće se kao logično rješenje za budućnost A selekcije. Jest, jak mu je konkurent Domagoj Bradarić iz Lillea, ali Čabraji nije zabranjeno sanjati.

Nešto slično bi se moglo kazati i za 27-godišnjeg vratara Kristijana Kahlinu, još jednog igrača Gorice među najboljima u hrvatskoj ligi u svojoj ulozi. Pitanje vratara u reprezentaciji jako je aktualizirano, osim Dominika Livakovića, nitko zasad nije siguran da će vidjeti EURO, samim tim svatko još ima pola godine za dokazivanje i ulazak u vrhunsku formu koja bi značila Dalićev poziv.

Kahlina u Gorici ima svjetski raritetni niz od 116 uzastopnih utakmica na vratima, a žuti karton nije dobio još od 7. travnja 2018. kada je Gorica još bila drugoligaš i igrala s Kustošijom. Kahlina brani na vrlo visokoj razini već drugu prvoligašku sezonu, za njega klub također ima nekoliko ponuda, što samo potvrđuje koliko je napredovao i koliko je važna karika svih uspjeha Velikogoričana. Dovoljno je bilo u prošlom kolu vidjeti jednu vrhunsku obranu u Puli nakon udarca domaćih s desetak metara, da bi se ustvrdilo kako bi Gorica bez toga sigurno izgubila, a takvih je bilo na desetke u ove dvije sezone…(jutarnji.hr)

https://www.youtube.com/watch?v=ZWmYPm1FfxI