Aktualno Županija

USKOK razotkrio “automafiju” u kojoj je i visoko pozicioniran karlovački policajac – država oštećena za desetke milijuna kuna

USKOK je nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja raskrinkao zločinačko udruživanje više osoba među kojima ima i Karlovčana. Radi se, naime, o više ljudi koji su se udružili i prema tumačenju tužitelja napravili više kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u počinjenju utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouoprabu položaja i ovlasti, pomaganja u krivotvorenju isprava te primanja i davanja mita.

– Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 21. studenoga 2019., u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mjestima u Hrvatskoj, kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava, povezali u zajedničko djelovanje V., VII., VIII., IX. i X. okr. kao odgovorne osobe više drugih trgovačkih društava, odredivši kao cilj djelovanja stjecanje nepripadne materijalne dobiti neosnovanim umanjenjem obveze PDV-a za prodana osobna vozila putem neistinitog iskazivanja pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, bez podloge u vjerodostojnim računima te neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje osobnih vozila iz drugih država članica Europske unije, navodi DORH:

 

U tom djelovanju su im se priključili i III., IV., VI. i XII. okr. kao odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava. U cilju realizacije navedenog, nakon što su I., II. i VI. okr. od dobavljača društava obveznika PDV-a iz Njemačke i drugih članica EU organizirali nabavu osobnih vozila namijenjenih daljnjoj prodaji u Hrvatskoj, kao fiktivne stjecatelje i dobavljače navedenih osobnih vozila iskoristili su više trgovačkih društava, neistinito pritom prikazujući da su ona ta osobna vozila prodala društvima koja su ih prodavala krajnjim kupcima na domaćem tržištu. Potom su I. okr., te sukladno njegovim uputama VIII. i IX. okr., a II. i VI. okr. po uputama III. okr., protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost, u prijavama PDV-a neosnovano umanjivali iskazane obveze PDV-a neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, kao i neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje tih vozila iz drugih država članica EU. Na taj način su društva neosnovano umanjila obvezu PDV-a prema Državnom proračunu Republike Hrvatske, odnosno nisu prijavila niti platila PDV-a. Također su I. i II. okr., posredstvom VI., VII., VIII. i IX. okr., s računa više društava podigli gotovinu u ukupnom iznosu od najmanje 17,9 milijuna kuna s kojom su dalje raspolagali u svoju korist i korist drugih okrivljenika čime su se nepripadno materijalno okoristili, dok su Državni proračun RH oštetili za najmanje 26,2 milijuna kuna.
Nadalje se osnovano sumnja da je, u razdoblju od ožujka do studenoga 2019. godine, u Karlovcu, II. okr. zatražio od XI. okr., državnog službenika raspoređenog na radnom mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove Policijske uprave karlovačke, da mu za potrebe pribavljanja hrvatskih osobnih isprava iz Informacijskog sustava MUP-a pribavi i dostavi mu osobne podatke identiteta pogodnog za izradu nevjerodostojnih isprava. Potom je XI. okr. putem svog računala pribavio te podatke i dostavio ih II. okr. koji je te podatke iskoristio da u PU karlovačkoj u žurnom postupku ishodi nevjerodostojnu osobnu iskaznicu i putovnicu za treću osobu.

Također se sumnja da je XI. okr., u svojstvu državnog službenika raspoređenog na radnom mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove PU karlovačke, protivno proceduri postupanja obavljao poslove prijavništva i deponiranja vozačkih dozvola te omogućio pribavljanje neklasificiranih podataka iz Informacijskog sustava MUP-a drugim osobama bez valjane pravne osobe. Osim toga je, protivno proceduri postupanja, neosnovano naplaćivao upravne pristojbe i zadržavao ih za sebe te je za novčanu nagradu pristao iz informacijskog sustava MUP-a pribavljati osobne podatke o identitetu pogodnom za izradu nevjerodostojnih osobnih isprava Republike Srbije.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv desetorice okrivljenika. (kaportal.hr)