Aktualno Županija

Povijesna kurija Plepelić dvor u Vrhovcu postaje Istraživačko-edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo

Grad Ozalj već dugi niz godina razvija ideju o revitalizaciji dvora kurije Plepelić na obroncima vrhovačkih vinograda. No, kako je riječ o nekretnini u državnom vlasništvu to je ujedno bio i kamen spoticaj za bilo kakvu konkretnu realizaciju.

Iako su u početku bile najave o otkupljivanju nekretnine, ipak na kraju je došlo do stjecanja vlasništva donacijom Ministarstva državne imovine. Prilikom posjeta resornog ministra Maria Banožića Karlovačkoj županiji početkom studenog ove godine, Ugovor o darovanju formalno je i uručen gradonačelnici Gordani Lipšinić, kojim se ujedno Grad Ozalj obavezao u rok od pet godina privesti namjeni darovanu nekretninu.

-A pripremne radnje su već učinjene, idejno rješenje je spremno te je predviđeno na toj lokaciji smjestiti budući Istraživačko-edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo, s muzejskim zbirkama vinarstva i lovstva, potvrdili su za KAportal iz gradske uprave.

To je ujedno nastavak aktivnosti na provođenju projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Ozaljsko-vivodinskog vinogorja“ koji se provodi na prostoru kraj stare kurije. Naime, Grad Ozalj već treću godinu u suradnji s Agronomskim fakultetom Zagreb i docentom Domagojem Stupićem provodi ovaj projekt te je identificirano petnaestak trsova, genetički unikatnih kojih nema nigdje drugdje u svijetu te je u svibnju ove godine zasađen i prvi pokusni vinograd s 50 trsova dosad utvrđenih autohtonih sorti.

-Stoga postoji namjera, u suradnji sa vinogradarskim udrugama, nastaviti istraživanja i obogatiti vinogradarsku ponudu te dodatno brendirati i potaknuti proizvodnju vina u našem kraju. No, kako sve više lovaca dolazi u naš kraj, svakako planiramo razvijati i taj segment turističke ponude. Posebno izražavamo zahvalnost lovcima vrhovačkog kraja koji su ovu kuriju sačuvali i omogućili da danas možemo ovaj vrijedni, povijesni objekt staviti u funkciju, poručili su iz ozaljske gradske uprave. (kaportal.hr)