Aktualno Županija

S početkom godine korisnicima Azelije eko Ozalj elektronsko očitavanje odvoza otpada, slijedi i novi obračun usluge

Uspostava sustava i elektronska evidencija prikupljanja razvrstanog otpada na kućnom pragu pri samom je kraju, potvrdio je to za Kaportal direktor Azelije eko d.o.o. Ozalj Miroslav Cigić. Za provođenje takvog sustava opremljena su dva kamiona za elektronsko očitavanje čipova sa spremnika koji će putem GPS sustava programski evidentirati adresu korisnika i odvoz otpada.

Do kraja godine svi korisnici na području općina Ribnik, Žakanje, Kamanje i grada Ozlja imat će spremnik za prikupljanje miješanog komunalnog otpada, do sada ih je dostavljeno oko 4 200, a sredinom studenog kreće podjela i ostalih 1 200 spremnika. Najvažnije je da će svi spremnici biti čepirani, te će se na taj način elektronskim putem evidentirati broj njihova pražnjenja i na temelju toga formirat će se cijena usluge.

Iako je najavljeno da će korisnici dobiti i dodatni spremnik za prikupljanje pojedine frakcije otpada, međutim poništen je natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za njihovu nabavku. No kako bi sustava prikupljanje razvrstanog otpada što prije zaživio na širem ozaljskom području, Azelija eko d.o.o. krenula je s podjelom specijalnih vrećica za prikupljanje pojedine vrste otpada svojim korisnicima.
Sukladno svim promjenama koje prethode, mijenjat će se i raspored odvoza otpada. Osim odvoza komunalnog miješanog otpada dva puta mjesečno, jednom u mjesecu odvozit će se i pojedina vrsta otpada. Ujedno zbog promjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom doći će i do promjene u načinu obračuna usluge, shodno tome fiksni dio cijene bit će jednak za sve, a varijabilni će ovisiti o volumenu i broju pražnjenja spremnika.

 

– Riječ je o izmjenama i dopunama Uredbe od devetog mjeseca ove godine koju smo dužni sprovest do sredine prosinca ove godine. Novim načinom obračuna usluge u startu svi su jednaki, odnosno fiksni dio cijene jednak je za sve korisnike. Dok varijabilni dio usluge ovisi upravo o razvrstavanju otpada, te je samim time novi sustav obračuna korektniji i poticajni. A upravo to nam je i cilj, potaknuti korisnike na razvrstavanje otpada na kućnom pragu, jer o tome im ovisi u konačnici i cijena usluge, kaže direktor Miroslav Cigić.

Inače, trenutno se na području grada Ozlja te općina Kamanje, Žakanje, Ribnik i Draganić provodi projekt Pokupi, iskoristi, očisti s ciljem informiranja i educiranja stanovništva te izgradnje svijesti i razumijevanja javnosti o važnosti gospodarenja otpadom. Aktivnosti ovog projekta, između ostalog uključuju edukativne radionice u osnovnim školama i javne tribine, a usmjerene su i na senzibiliziranje javnosti za posljedice nepravilnog gospodarenja otpadom, poticanje ekoloških izbora i proaktivnog stava u zaštiti okoliša i prirode. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike u iznosu od 85%, odnosno 376.982,57 kuna, a provodi se do ožujka 2020. godine. (kaportal.hr)