Aktualno Gastro Magazin

Torta od kestena

Evo kraljice jesenskih svečanosti – torte od kestena! Spoju kestena i čokolade mnogi ne mogu odoljeti, a kestenu pripemljenom u ovom obliku ne bi mogli reći ne ni najzagriženiji kestenomrsci!

Potrebni sastojci za 8 porcija:
kesten pire, 300 g
kesten, 8 kuhanih i očišćenih
mlijeko, 30 ml
maslac, 130 g
čokolada za kuhanje, 250 g
jaja, 6
šećer, 190 g
vanilin šećer, 2
rum, 200 ml
brašno, 150 g
šećer u prahu, 20 g

Upute po koracima:
U zdjelu iznad pare stavimo mlijeko, dodamo maslac, natrganu čokoladu za kuhanje i sve zajedno miješamo pjenjačom dok ne dobijemo jednoličnu kremu, te stavimo na stranu da se hladi.
U zasebnu zdjelu odvojimo žutanjke od bjelanjaka, dodamo 150 g šećera i vanilin šećer, te sve zajedno pjenasto izradimo ručnim mikserom.
Zatim u zdjelu sa žutanjcima dodamo smjesu od čokolade, nježno izmiješamo sastojke, te redom umiješamo kesten pire, rum i prosijano brašno.
Od bjelanjaka istučemo čvrsti snijeg (na pola miksanja dodamo šećer u prahu), te i njega nježno umiješamo u smjesu (prvo manji dio, a zatim i ostatak).
Dobivenu smjesu premjestimo u kalup, koji smo obložili papirom za pečenje i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, 40-ak minuta.
Gotovu tortu izvadimo iz pećnice, ostavimo da se malo ohladi, a zatim je izvadimo na rešetku da se potpuno ohladi.
Za to vrijeme u tavicu za umake stavimo žlicu vode i 40 g šećera, a kada se šećer rastopi i počne karamelizirati u njega nakratko uronimo cijele očišćene kestene, pojedinačno nabodene na drvene ražnjiće ili čačkalice.
Ohlađenu tortu posipamo šećerom u prahu, ukrasimo karameliziranim kestenima i poslužimo. (finirecepti.net.hr)