Aktualno OG sada Ogulin

Niz posloženih, ženskih cipela crvene boje na Trgu Petra Stipetića

Ogulinska ženska Inicijativa za borbu protiv nasilja danas je, postavljanjem prigodne instalacije na Trgu Petra Stipetića, obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Mnogi sugrađani ostali su zatečeni kada su na Trgu naišli na niz posloženih ženskih cipela crvene boje i poneki kofer iz kojeg ispadaju stvari.

Ideja o korištenju crvenih cipela kao simbola zlostavljanih i ubijenih žena potječe iz 2009. kada je meksička umjetnica Eline Chauvet postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove meksičkog grada Ciudad Juareza željela upozoriti javnost na otimanje i ubijanje žena u njihovom gradu i u cijelom Meksiku. Ideja je poprimila međunarodni karakter pa se tako diljem svijeta postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove obilježavaju dani borbe protiv nasilja nad ženama.

U ime Inicijative, značenje ove instalacije pojasnila je Astra Malbaša, predsjednica Udruge žena Ogulin, istaknuvši da je na ovaj način Ogulinska Inicijativa za borbu protiv nasilja željela  skrenuti pozornost sugrađana na problematiku nasilja nad ženama, koja je u znatnoj mjeri prisutna u našem društvu.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. obilježava 25. studenog.

Za četvrtak pripremaju još jedno događanje. Astra Malbaša, kaže da će se u 18 sati održati okrugli stol u Pučkom otvorenom učilištu, na temu: Nasilje nad ženama.

Inače, u ogulinska ženska Inicijativa za borbu protiv nasilja nastala je ujedinjenjem Ženske udruge Katarine Josipdol, Udruge žena Ogulin, Ženske akcije Saborsko, Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin i Foruma žena SDP-a Ogulin.