Aktualno Sport

Modri u Milanu moraju izbjeći jednu stvar

DINAMO JE PRAKTIČNO OSIGURAO PROLJEĆE U EUROPI POD PRETPOSTAVKOM DA IZBJEGNE DEBAKL, EVO I ZAŠTO

Po mojem skromnom sudu, Dinamo je praktično osigurao proljeće u Europi. Ima četiri boda više od Atalante i četiri gola prednosti u međusobnom ogledu. Kad Modri više ne bi osvojili ni bod, sumnjam da Atalanta može pobijediti u obje preostale utakmice s Dinamom i Šahtarom. Ona je u četiri utakmice osvojila samo bod protiv Cityja u Milanu, sve ostalo je izgubila. Uz uvažavanje ofenzivne postavke Gasperinija i teze da je u nogometu sve moguće, nije realno da se odnosi u skupini drastično promijene. Dakako govorim pod pretpostavkom da se ne dogodi debakl Dinama, s porazom od četiri i više golova razlike…
Teorija ukazuje da je ovo utakmica unutra-vani za Atalantu. Dinamo nema taj veliki grč imperativa. Svi ishodi dopuštaju opciju da u posljednjem kolu izbore proljeće u obje lige…

Ono što se može naslutiti iz forme Atalante, to je da Dinamo čeka iznimno zahtjevan meč. Protiv Juvea Gasperinijeva momčad je dominirala više od 70 minuta kao rijetko tko protiv Torineza. Onda im se dogodio peh pri izjednačujućem pogotku, te nalet individualne kvalitete Juvea, koji je postigao još dva pogotka. No, jasno je da Atalanta ima potencijal da se tako nametne i Dinamu, što je i jako važno upozorenje Modrima.
Gasperini će, nema dvojbe, inzistirati na istom pristupu igri. Napast će visoko, u frenetičnom presingu po cijelom terenu i visokom ritmu pokušat će Modre tjerati na greške. Sve ono što nisu uspjeli u Maksimiru, gdje je Bjelica taktički iznenadio Gasperinija. Ovaj put nepoznanica nema. Atalanta će biti vrlo agresivna jer to joj je stil, ali i pogotovo zato što zna da Dinamu takva igra baš i ne odgovara. Naravno, u primjeni te taktike mora biti uspješnija nego u Zagrebu.

U Dinamu bi trebali zaboraviti na odnose prve utakmice. Na kultnoj Meazzi, koja kod svakog gosta koji rijetko stiže u Milano može izazvati strahopoštovanje, ali i posebne inspiracije, Modri trebaju pristupiti ponizno, ali i samopouzdano. Poniznost bi pokazala da ih prva utakmica nije odvela u pretjeranu samouvjerenost i veliki rizik da uđu u centrifugu visokog ritma Atalante. Samopouzdano se mora igrati jer Modri imaju tehnički momčadsku i individualnu kvalitetu, a i izvrsne trkačke potencijale. Dinamo je svakako sposoban odgovoriti talijanskoj agresiji i odvesti dvoboj u lakše mu vode tehničkog nadmetanja. Da bi se to ostvarilo mora se odigrati vrhunsku partiju. To podrazumijeva 100-postotnu koncentraciju, zrelost igre ‘na 90 minuta’, spremnost da se pati, ali i strpljivost da se dočeka onih 5-10 minuta kada Atalanta redovito ulazi u ’tilt’. To je momčad koja daje najviše golova u Serie A i ove sezone (31, a Juve recimo 23), ali i prima puno golova (21, Juve 10). Ta neravnoteža je još očitija u Ligi prvaka, gdje je postigla samo tri pogotka u četiri utakmice, ali je zato primila čak 12, prosječno tri. Razlog takvoj statistici je što Atalanta ritmom i intenzitetom dominira u Italiji i pokriva svoje manjkavosti, no u Europi je ta razina ritma dio općeg trenda, a suparnici su tehnički bolji.

Ideja da Dinamo od početka uđe u otvoreno nadigravanje ne čini se dobrom idejom. Atalanta voli praznije prostore, pogotovo po boku, i ako se Modri otvore, moglo bi biti velikih problema. Čvrst i zgusnuti defenzivni blok, uz brzu kontru, taktička je opcija koja bi bila najkompliciranija za domaće. Dinamo mora biti strpljiv, prvo sačuvati svoju mrežu, a onda protokom minute vrebati i dočekati šansu za pogodak, kojih će sigurno biti…(jutarnji.hr)