Aktualno OG sada Ogulin

Ljiljana Gračanin: Nitko se nije javio na javni poziv kako bi dao prijedloge i mišljenja kojima bi se u Pravilnik unijele izmjene!

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća odbijeni su HDZ-ovi amandmani za povećanje stipendija i sufinanciranje troškova vrtića.

Zbog čega su vladajući tako odlučili? Tražili smo pojašnjenje gradske vijećnice Ljiljane Gračanin, koja je predsjednica Komisije za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija. Evo što nam je rekla:

“Kao predsjednica komisije za dodjelu stipendija učenicima i studentima, moram reći da se na moju inicijativu, a u suradnji sa članovima komisije i podršku gradonačelnika, Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata Grada Ogulina mijenjao kako bi se što više vodila briga o učenicima i studentima našega grada.
Osvrnut ću se na samo nekoliko promjena.
Novim je Pravilnikom predviđeno da studentima, koji rade preko student servisa, prihodi ne ulaze u obračun ukupnih primanja koja se dijele na sve članove kućanstva, što je prijašnjim pravilnikom bilo predviđeno, a smanjivalo je vjerojatnost da dobiju stipendiju. Tom se promjenom žele nagraditi djeca koja dodatno rade kako bi mogla studirati.
Sljedeća promjena odnosi se na povećanje imovinskog cenzusa. O čemu je riječ. Učenicima i studentima koji se natječu u kategoriji darovitosti i kategoriji deficitarnih zanimanja izašlo se u susret na način da im imovinski cenzus ne bude ograničavajući faktor u dodjeli stipendija – prosjek primanja po članu obitelji povećan je na 5. 000,00 kn, što znači da ukoliko su izvrsni, na temelju svoje izvrsnosti, bez obzira na primanja roditelja, zaslužuju biti nagrađeni.
Što se učenika i studenata slabijeg socijalnog statusa tiče, prosjek primanja po članu zajedničkog kućanstva smanjen je na 2.000,00 kn mjesečno kako im on ne bi bio ograničavajući faktor prilikom kandidiranja za dobivanje stipendije.
Nadalje promjenama u Pravilniku predvidjeli smo da u primanja kućanstva ne ulazi doplatak za djecu, naknada na ime tjelesnog oštećenja, osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, zajamčena minimalna naknada te ostala primanja po osnovi socijalnih naknada u smislu Zakona o socijalnoj skrbi”- kaže Ljiljana Gračanin i dodaje:
“Ono što je od izuzetne važnosti za naglasiti odnosi se na sljedeće – na službenim stranicama grada Ogulina objavljen je
POZIV NA SAVJETOVANJE NACRTA PRIJEDLOGA PRAVILNIKA O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O STIPENDIRANJU UČENIKA I STUDENATA GRADA OGULINA gdje stoji:
Pozivamo, u otvorenom internetskom savjetovanju, svu javnost da dostavi svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe na Nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata Grada Ogulina.
Nitko se nije javio kako bi dao prijedloge i mišljenja kojima bi se u Pravilnik unijele izmjene, a time utjecalo na sredstva koja se planiraju u proračunu za tu namjenu!
Komisija je za vrijeme razmatranja pristiglih zamolbi uvidjela da još postoji prostora za izmjene Pravilnika, koja idu u prilog našim učenicima i studentima – našoj djeci i to će sljedećim izmjenama biti učinjeno. Komisija radi u sastavu – Zrinka Ceranić Jurković, Anđelka Salopek, Zvonko Ranogajec, Sanja Dubić i Ljiljana Gračanin.
U Pravilniku nadalje stoji: „U slučaju da Povjerenstvo za stipendiranje učenika i studenata nakon obrade pristiglih prijava kandidata utvrdi da se u pojedinoj kategoriji stipendiranja zbog nedovoljnog broja prijava ili nezadovoljavanja prijava uvjetima natječaja ne može dodijeliti predviđen broj stipendija, Povjerenstvo može dati prijedlog Gradonačelniku da donese Odluku o dodjeli većeg odnosno manjeg broja stipendija u pojedinoj kategoriji stipendiranja u odnosu na već donesenu Odluku o broju stipendija za učenike i studente u školskoj/akademskoj godini i visini mjesečne stipendije. Komisija će dati prijedlog gradonačelniku.
Rok za savjetovanje za zainteresiranom javnošću trajao je od 25. 9. 2019. do 25. 10. 2019. godine i on je prošao. Natječaj za dodjelu stipendija trajao je 15 dana i završio 22. 11. 2019. godine i zatvoren je. Da je amandman i usvojen ove se godine ama baš ništa ne bi moglo učiniti po pitanju povećanja visine stipendija niti broja stipendija jer su svi zakonski rokovi za to prošli”-kaže naša sugovornica i zaključuje:
“Demokratsko društvo nam omogućava provođenje društvenih tendencija u pravne forme, ali ono podrazmijeva poštivanje zakona i rokova predviđenih zakonom.”