Od 796 radno sposobnih korisnika “socijale” u Karlovcu, za opće dobro radi 15 – nagodinu vjerojatno više

Od 796 korisnika socijalne pomoći u Karlovcu, onih koji su sposobni za rad, ove godine, prve od kad je rad za opće dobro zaživio u gradu, na različitim poslovima angažirano ih je 15, a iduće bi trebalo i više.

Takav rad bez naknade predviđen je Zakonom o socijalnoj skrbi za radno sposobne primatelje zajamčene minimalne naknade koji se moraju odazvati na poziv grada ili općine na rad za opće dobro, koji može trajati od 30 do 90 sati mjesečno. Odbije li, može ostati bez zajamčene minimalne naknade, odnosno, bit će umanjena za njegov udio u kućanstvu.

Iako se u nekim gradovima i općinama u Karlovačkoj županiji ovakav rad već odavno primjenjuje, u Karlovcu je ta mogućnost uvedena u svibnju pa u kombinaciji s mjerom poticanja zapošljavanja, realizirana u udrugama. Najavljeno je tada da će takvu praksu slijediti i gradske tvrtke.
– Grad Karlovac zaključio je ugovore o suradnji na provođenju rada za opće dobro s Udrugom Milosrđe (od svibnja do studenog 2019. godine) i Gradskim društvom Crvenog križa Karlovac (od rujna 2019. do ožujka 2020. godine). Koristeći mjere javnih radova zaposleno je ukupno 15 osoba primatelja zajamčene minimalne naknade koji za 50 % radnog vremena primaju plaću, a ostalih 50% obavljaju kao rad za opće dobro za što primaju zajamčenu minimalnu naknadu, kažu nam u Gradu.

Radili su, ili to još čine, na poslovima skladištenja i distribucije humanitarne pomoći, u socijalnoj samoposluzi, prikupljali donacije za nju u trgovačkim centrima, pomagali u kućama, uklanjanjali raslinje, održavali prostorije i okoliša Centra za beskućnike…
– To je ukupno 7.950 sati rada za opće dobro odrađeno ili će biti odrađeno u ugovornim razdobljima. Radom za opće dobro naše društvo, naša zajednica obogaćuje se na više načina. Osoba koja je primatelj socijalne pomoći razvija osjećaj svoje korisnosti i vrijednosti u društvu, osnažuje svoje radne potencijale i uči nove vještine. Uključuje se na tržište rada postupno s ciljem trajnog zapošljavanja te proaktivno traži način izlaska iz kategorije socijalno ugroženog građanstva. Također koristi ima i zajednica u kojoj se rad za opće dobro ostvaruje, a sukladno vrsti rada za opće dobro on može biti usmjeren prema drugim kategorijama socijalno ugroženih osoba pa se tako može obavljati u korist djece, osoba s invaliditetom, starijih i zdravstvenog ugroženih osoba ali i na poslovima zaštite prirode, uređenja okoliša i slično, navode u Gradu.

Dodaju kako će iduće godine Grad Karlovac svakako nastaviti rad za opće dobro i primatelje zajamčene minimalne naknade uključivati na tržište rada, koristeći mjere javnog rada u kombinaciji s radom za opće dobro, sukladno potrebama i mogućnostima lokalne zajednice. Trebalo bi to značiti i da će više korisnika “socijale” u takav rad biti uključeno, pogotovo jer je u lipnju najavljeno da će rad za opće dobro moći biti obavljan i u gradskim tvrtkama i ustanovama. (kaportal.hr)

Facebook Comments