Aktualno OG sada Ogulin

Održana završna konferencija projekta “Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda”

 

Jučer je održana završna konferencija projekta „Zapošljavanje kroz suvremeni pristup ponudi poljoprivrednih proizvoda“ koji je provodila Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis s partnerima: poduzećem HR-Koncept d.o.o., Ženskom grupom Karlovac – Korak, Lokalnom akcijskom grupom Frankopan Ogulin, Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom. Projekt je provođen od 1. lipnja 2018. godine do 30. studenog 2019. godine, a financiran je od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 999.512,66 kn (stopostotno sufinanciranje).

Cilj projekta bila je učinkovita provedba 3 županijske strategije razvoja ljudskih potencijala, a ciljane skupine dugotrajno nezaposleni mladi i žene, te nezaposleni stariji od 50 godina u ruralnim područjima Karlovačke, Zagrebačke i Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta osnovano je šest klubova za zapošljavanje (u Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju, Otočcu i Pisarovini), a u njihov rad su uključene 54 osobe (36 žena i 18 muškaraca). Održano je ukupno 29 radionica u svakom klubu za zapošljavanje kroz koje su se obrađivale teme vezane uz mogućnosti korištenja Programa ruralnog razvoja u financiranju obrta i OPG-ova, učinkovitu prezentaciju proizvoda i ponudu direktno kupcu, korištenje internetskih alata u ponudi proizvoda, izrada poslovnog plana, ali i teme vezane uz osobni razvoj i prezentaciju kao što su samomotiviranje i postavljanje osobnih ciljeva. Također je održano 60 tjednih sastanaka u svakom klubu za zapošljavanje koje su nezaposleni mogli iskoristiti za individualnu pomoć i podršku zaposlenika LAG-a i partnera na projektu.

Polaznici su imali priliku upoznati se s mogućnostima koje nudi Program ruralnog razvoja za financiranje OPG-ova i obrta koji se bave poljoprivredom i ne poljoprivrednim djelatnostima na OPG-u. Uz mogućnosti financiranja, veći dio radionica je bio usmjeren na različite mogućnosti i metode kako što bolje prezentirati svoj proizvod i ponuditi da direktno kupcu posebno kroz radionice partnera na projektu Hrvoja Kolmana iz poduzeća HR Koncept d.o.o. koji je osnovao prvi domaći web portal za prodaju poljoprivrednih proizvoda Finotekadostava.com te povezao proizvođaće i kupce putem Finoteka.com.

Uz predstavljanje mogućnosti koje nudi direktna ponuda kupcima, (potencijalne) poljoprivrednike smo povezivali s poduzećima koja svoju poslovnu politiku temelje na otkupu domaćih poljoprivrednih proizvoda. To je ujedno bila prilika za poduzeća i proizvođače da vide kako sustav funkcionira iz perspektive one druge strane te je dogovoreno nekoliko poslovnih suradnji.