Aktualno OG sada Ogulin

Udruga Radost u utorak obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Članovi ogulinske Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Radost” u utorak, 3. prosinca, obilježit će Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Obilježavanje će biti upriličeno u prostorijama udruge, a početak je najavljen za 18 sati.
Vodstvo Udruge upućuje poziv svim članovima da se odazovu obilježavanju.

Podsjećamo, nakon što su Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.

Ovaj se dan diljem svijeta obilježava na različite načine, od likovnih izložbi promicanja umjetnička djela osoba s invaliditetom do prosvjeda kojima se želi ukazati na teškoće u svakodnevnom životu osobama s invaliditetom.