Aktualno Županija

Luščić budućnosti osmislile zagrebačke arhitektice – stambene zgrade, poduzetnički centar, parkovi, kino na otvorenom i – bazen

Višestambene zgrade, poduzetnički centar, parkovi, kino na otvorenom i bazen s toplom vodom – dio su sadržaja koji bi u godinama koje slijede trebali niknuti na Luščiću, na prostoru nekadašnje vojarne i susjednim, gradskim česticama.

Sve bi trebalo biti jasnije definirano nakon donošenja Urbanističkog plana uređenja Luščić-centar, za koji su smjernice upravo određene pobjedničkim radom međunarodng arhitektonsko-urbanističkog natječaja.

To je The fantastic fores pehnomenon: Testing a new narrativ, čije su autorice Hana Dašić, Iva Erić, Jana Horvat, Ria Tursan i suradnica Andrea Majić, a ovlašteni arhitekt Krešimir Renić iz Zagreba, koji su osvojili prvu nagradu Europanovog natječaja za lokaciju bivše vojarne Luščić u Karlovcu.

I ovo djelo, nagrađeno s 12.000 eura, kao i ono koje je osvojilu 2. nagradu, 6.000 eura, autora Jürgena Höflera, arhitekta iz Austrije i Julie Legezynska, umjetnice iz Poljska, te preostalih 8 što su ih autori iz cijele EU, uz uvjet da su mlađi od 45 godina, mogli prijaviti na ovaj međunarodni natječaj, Karlovčani će imati priliku vidjeti na izložbi u ožujku iduće godine.

Tada će biti i jasnije što predviđa rad koji će uvelike odrediti budući izgled ogromnog prostora na Luščiću: 104.000 četvornih metara je u vlasništvu Grada, još 160.000 kvadrata nekadašnje vojarne zatraženo je od RH, a nekoliko tisuća kvadrata gradskog zemljišta naslanja se na to područje pa doista na svemu tome može niknuti grad, ili bar gradić, u gradu. (kaportal.hr)