Aktualno Županija

Strankama i nezavisnoj listi iz gradskog proračuna stižu 352.000 kuna – gotovo polovica HDZ-u

Političare financiraju i Karlovčani.

Političkim strankama i nezavisnoj listi čiji su predstavnici u Gradskom vijeću Karlovca iduće će godine iz proračuna na račune sjesti 352.000 kuna.

Novac za financiranje njihova rada doznačuju se razmjerno broju vijećnika pa će gotovo polovica, 167.500 kuna, stići HDZ-u, koji u Vijeću ima najviše, 12 vijećnika, od 25 ukupno.

Živi zid će za petero vijećnika dobiti 70.817 kuna, SDP i Nezavisna lista Naš Karlovac, koji imaju po troje vijećnika, po 42.217 kuna, HSLS za svoju vijećnicu 14.900, a AUZ i HSU, koji dijele jedan vijećnički mandat, po 6.809 kuna.
Mjesto gradske vijećnice vrijedi više jer su pripadnice podzastupljenog spola u Gradskom vijeću – žena je samo 8, muškaraca 17 – pa stranke i nezavisne liste po vijećnici dobivaju 1.362 kune više.

– U proračunu je predviđeno 13.618 kuna za svakog vijećnika, a 14.980 za svaku vijećnicu kao pripadnicu podzastupljenog spola u Gradskom vijeću. Ukupan iznos je na razini ove godine, sredstva će strankama i nezavisnim vijećnicima biti isplaćivana tromjesečno, najavio je Stjepan Mrežar, pročelnik Ureda gradonačelnika.

Odluku o raspoređivanju sredstava gradski vijećnici usvojili su jednoglasno, bez ikakve rasprave.

Inače, sredstva se strankama i listama raspoređuju prema broju vijećnika koje su dobili na lokalnim izborima pa izlazak ili prelazak vijećnika iz stranke – što je u prošlom mandatu bila prava pošast, u ovom su samo nezavisni vijećnici Marija Bodrožić Zorić i Tihomir Ivšić napustili Nezavisnu listu Davora Petračića – ne znači i “odlazak” ili “dolazak” novca s njim. (kaportal.hr)