Aktualno Županija

HDZ napao Boljara i optužio ga za “harač” zbog cijene komunalija, on im žestoko odgovorio!

Političko zaoštravanje u Dugoj Resi.

Iako je počela predizborna kampanja za predsjedničke, a ne lokalne izbore, u medijskom prostoru vidljivo je podizanje tenzija i na lokalnom nivou pa su sve češće optužbe političkih oponenata, prozivanja i optužbe.

Zadnje ovakvo “koškanje” aktualno je u Dugoj Resi i to između HDZ-a i HSS-ovog gradonačelnika Tomislava Boljara. Prvo je HDZ napao Boljara optužujući ga za “harač koji se provodi nad svim građanima i korisnicima usluga Čistoće Duga Resa”, tvrtke u stopostotnom vlasništvu Grada. Kako se gradska vlast pohvalila besplatnim klizalištem za sve građane u okviru adventskih događanja, HDZ je ustvrdio da je “besplatno klizanje najlakše osigurati ovako, povećanjem računa i preko džepa građana”. HDZ-ovcima Boljar nije ostao dužan pa je raspalio žestoko u pravcu oporbe. Radi objektivnog sagledanja cijele situacije prenosimo oba priopćenja u cijelosti…

PRIOPĆENJE HDZ-A DUGE RESE
Mnogi sugrađani su nam se obraćali i iskazivali nezadovoljstvo zbog novih cijena, a isto tako i naplatom usluge odvoza komunalnog otpada na adresi na kojoj nitko ne živi. Unatoč svim traženim priloženim podacima korisnika o očitanju mjernih uređaja za električnu energiju i pitku vodu vezano za nekretninu koja se ne koristi, od strane direktorice i zaposlenika Čistoće nije iskazan nikakav interes za postupanje sukladno zadanim zakonskim propisima, već upravo suprotno, učinjena je šteta građanima!

Navodimo samo jedan primjer naše sugrađanke koja se obratila Čistoći s prigovorom na dostavljene račune za praznu nekretninu na selu u kojoj nitko ne živi i nema priključka vode.
–Naslijedili smo kuću na selu u kojoj zadnjih 6 godina nitko ne živi, vodovoda nema, za priključak struje redovno se plaća paušal. Problem se pojavio u rujnu 2019. godine kada sam dobila uplatnicu od Čistoće Duga Resa d.o.o. na mjesečni iznos 90,20 kn za odvoz komunalnog otpada. Na razgovoru u Čistoći pokušala sam objasniti da u kući nitko ne živi, smeće se ne proizvodi, kantu za komunalni otpad nemamo i nikada nismo ni imali na toj adresi, priložili smo potvrdu o stalnom prebivalištu, zatim račun od HEP-a kao dokaz da plaćamo paušal i priložili smo potvrdu od predsjednika Mjesnog odbora da na toj adresi nitko ne živi. Sve to nije im bilo prihvatljivo, već su rekli ako ne platim da će mi sjesti ovrha na mirovinu. Poslala sam pisani prigovor na sve to i za sada nismo platili ništa. Nema logike da plaćamo odvoz smeća koji ne postoji! Plaćam isti iznos 90,20 kn za odvoz komunalnog otpada na adresi na kojoj živim i sada mi dolazi još jedna takva uplatnica za nepostojeće smeće. Kada sam pitala kako je to moguće da u isto vrijeme žena može živjeti na dvije adrese, odgovoreno mi je da bolje da šutim jer će poslati istu uplatnicu i djeci, a isto tako i na 7 i više suvlasnika, pa da mi je bolje da šutim! Kako sam navršila 65 godina, direktorica mi je ponudila spuštanje ukupnog iznosa na 60,00 kn, ali ni to nema logike! Uglavnom, tražila sam pravni savjet i dobila odgovor koji potvrđuje da Čistoća nije postupila po zakonskim propisima, te da nisam dužna plaćati odvoz otpada za praznu nekretninu, a još uvijek čekam odgovor Čistoće!

Isto tako, prilikom obilaska kućanstava zaposlenici Čistoće odgovarali su na upite korisnika zašto moraju plaćati odvoz komunalnog otpada za praznu nekretninu: “Ako ne platite stiže vam ovrha ili kuću ostavite Gradu, kako hoćete! Svaka kuća koja ima kućni broj mora plaćati odvoz otpada, bez obzira da li tu netko živi ili ne!”

Postoje brojni ovakvi primjeri, no ono što možemo zaključiti da za ovakvo poslovanje koje nema puno dodirnih točaka u pogledu naplate javne usluge sa zakonskim odredbama, a podliježe brojnim inspekcijama, je zapravo pravo čudo da opstaje.

Da li su takav odnos i ponižavanje naši sugrađani zaslužili? NE! Još manje su zaslužili da ih se obmanjuje lažima! Igrama moći i lažnim obećanjima našeg gradonačelnika nema kraja, jer sve se odigrava pod njegovom „kapom“. Kako bi mogao organizirati „besplatno klizanje“ potrebno je naravno osigurati sredstva, a najlakše je ovako, povećanjem računa i preko džepa građana! Pa tko još može povjerovati da je danas išta besplatno??

GO HDZ-a Duga Resa

PRIOPĆENJE GRADONAČELNIKA TOMISLAVA BOLJARA

Ukoliko „Harač gradonačelnika nad svojim sugrađanima“ znači primjenu nacionalnih propisa o gospodarenju otpadom a u skladu s tim propisima i primjenu vijećničkih odluka o gospodarenju otpadom u Dugoj Resi a koje gradske odluke su redom podržali svi koji ih sada javno osporavaju, onda se možemo pitati što nam to gradska organizacija HDZ-a želi poručiti-da ne znaju, da ne razumiju ili nisu dobronamjerni??? Nadamo se da ćete se u odgovor sami uvjeriti u nastavku ovog teksta.

Nakon donošenja odluke o gospodarenju otpadom na Gradskom vijeću, provedena je obveza donošenja novog cijenika koji nije imao za cilj povećanje cijene već usklađivanje cijene kao i uvođenje sustava gospodarenja otpadom a kako je to određeno nacionalnom uredbom. Navedeno nije bila samovolja gradonačelnika i Čistoće Duga Resa d.o.o. već usklađivanje s propisima RH a što je učinila i većina drugih lokalnih jedinica. Osobno smatram da je nacionalno zakonodavstvo koje uređuje gospodarenje otpadom nejasno, nelogično i isto je stalno u zakonskoj promjeni no kao legalista i izvršni dužnosnik lokalne jedinice dužan sam isto primijeniti budući bi u protivnom, nepostupanje po istom bilo skupo sankcionirano od nadzornih tijela a što bi tek značilo skupu uslugu za naše građane. Koliko god se to nama sviđalo ili ne, cijena usluge zakonski je opravdana, a određena članska iskaznica ne može biti razlog neplaćanja.

Iz osporavanog teksta proizlazi da gradska organizacija HDZ-a ne razlikuje nekretnine koje se trajno ne koriste i za njih je uredbom predviđeno oslobođenje od plaćanja, od nekretnina koje se povremeno koriste i imaju utvrđenu potrošnju komunalija što dokazuje korištenje. Sukladno odredbama uredbe, Čistoća Duga Resa d.o.o. oslobodila je od plaćanja usluge 150 korisnika koji trajno ne koriste nekretninu a za povremene korisnike nekretnina, određena je niža cijena javne usluge.

Što se tiče gradskog klizališta, možemo slobodno ukazati da je to samo jedan od bitnih i vrijednih gradskih projekata koji će se i dalje nastaviti i to svake godine još uspješnije, ali isti se ne financira haračem cijene otpada već iz proračunskih sredstava. Svaki grad ima pravo odlučiti na koji način će uljepšati adventske dane, Grad Duga Resa odlučio je između ostalog,ponuditi besplatno klizalište i besplatnu školu klizanja koju svakodnevno koriste gradske škole, vrtići ali i drugi polaznici, djeca iz susjednih općina i gradova, cijele županije. Žalosno je da nekoga smeta što su mnogobrojna djeca dobila priliku maknuti se ispred televizora, kompjutera i svoje slobodno vrijeme provesti u rekreaciji i druženju.

No da žalost bude još veća, žalosni se žaloste i oko drugih strateških, gradskih projekata no pozivamo ih da posvjedoče realizaciji istih na licu mjesta događanja pa tako neka se odazovu gradskom kinu, klizalištu, koncertima i dr.

Osim što se prigovara gradskim zabavnim i kulturnim sadržajima, gradskoj organizaciji HDZ-a problem predstavlja i uvođenje novih tržišnih djelatnosti u gradsku tvrtku Čistoća, konkretno, pružanje usluge prijevoza i prodaje otpreme za pokojnike. Za upitati se je, kome bi mogla smetati tržišna konkurencija i jeftinija usluga, osim ako se ne štiti privatan interes. Pokušavajući osporiti da gradska firma konkurira privatnom interesu kao što je to i u svim ostalim gradovima u RH, reagirala je županijska vijećnica na Gradskom vijeću Grada Duge Rese, predsjednica gradske organizacije HDZ-a, građanka Grada Duge Rese-neshvatljivo.

O osnovanosti i objektivnosti priopćenja gradske organizacije HDZ-a govori činjenica da gradski vijećnici HDZ-a ne podržavaju gradski proračun kao niti njegove rebalanse čime nisu podržali nabavu radnih bilježnica za osnovnoškolce, nabavu informatičke opreme za osnovne i srednju školu Duga Resa, financiranje dnevnog boravka u Osnovnoj školi Vladimir Nazor, novu kotlovnicu Dječjeg vrtića u Kasaru, uređenje dječjih igrališta, uređenje kupališta, opremanje 3D kina, uređenje Trga kralja Tomislava i Trga hrvatskih mučenika, nogostup u Riječkoj, projekte Komunalnog i Čistoće d.o.o., prekogranične projekte Hitro i Delfin, opremanje Inkubatora, izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta kao i ostale gradske projekte.

U duhu populizma kako i glasi osporavano priopćenje, populistički i odgovaramo da se stranački može pokušati zabraniti posjeta dugoreškom klizalištu ( kao što je to bilo i za Advent 2018./2019., GrinFest i dr. ) ali očito više, manje neuspješno. Neupitna je uspješnost i ljepota dugoreškog adventa i klizališta a što dokazuje brojnost djece i klizača te njihovi osmjesi zadovoljstva. U duhu veselja, mira i sreće pozivamo vas da dođete, prisustvujete, vidite i veselite se s nama.

Iz dosadašnjeg rada, načina financiranja i funkcioniranja, ova gradska vlast je dokazala da postupa prema svim građanima jednako, da ih ne djeli po spolu, dobi, materjialnom statusu ili stranačkoj iskaznici. Odgovorno tvrdim da gradska vlast radi harač ZA svoje građane upješnim gradskim projektima a ne harač nad svojim građanima.

Ovim priopćenjem ne želimo povrijediti razmišljanja i osjećaje članova gradske organizacije HDZ-a koji nisu potpisnici odnosno istomišljenici objave koju osporavamo pa im se zbog toga ovim putem ispričavamo jer Dugoreščani su ako treba oduvijek bili dobri kritičari i razmišljali svojom glavom.

Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese

(kaportal.hr)