Aktualno Sport

‘Modri’ u lovu na osminu finala – Maksimir je rasprodan za City!

Stigao je Dan D za sve dinamovce!

Hoće li ‘modri’ proći u osminu finala Lige prvaka, šesnaestinu Europske lige ili će pak ostati bez europskog proljeća. Sve ćemo saznati od 18:55 kada na Maksimir dolazi City…

TAJNI RECEPT?
Nenad Bjelica već je u glavi složio svoj plan za rušenje Manchester Cityja večeras (18.55, HRT 2) na Maksimiru. No, uz taj plan trebat će i ponešto sreće, one sportske. Bez toga jednostavno u sportu ne možete do velikog rezultata, pogotovo ako ste vi u ulozi Davida.

Nekad su od pomoći i brojke, znate, oni zakoni velikih. Zato evo jedne. Dinamo je dosad na današnji dan, dakle 11. prosinca, odigrao dvije europske utakmice protiv klubova s Otoka i obje – pobijedio. I obje protiv istog kluba, Celtica.

Kada je to bilo prvi put, mnogi od vas čitatelja nisu se ni rodili. Još daleke 1963. godine Zagrepčani su u 2. kolu Kupa pobjednika kupova s 2-1 pobijedio Škote, no Lamzin i Zambatin gol nisu bili dovoljni za prolazak jer su Škotu u prvoj utakmici slavili s 3-0.

A svi koji znate čitati, vjerojatno ste se već rodili kada je to bilo drugi put. U završnom kolu grupne faze Europske lige 2014. na Maksimiru je dobio 4-3. Tada je čudesnu partiju odigrao Marko Pjaca s tri gola, jedan je dodao i Brozović.

Iako sve ovo dobro zvuči uoči Cityja, prosinac ipak nije Dinamov mjesec. Zapravo, Zagrepčani su u njemu u Europi redovno u ulozi onih koji daju poklone jer u 26 takvih utakmica pobijedio tek pet puta, a izgubio 14.

SKUPLJI I OD MESSIJA
Jedna od najvećih zvijezda, a možda i najveća, u Pepovoj momčadi svakako je Raheem Sterling. Od jučer i nogometaš skuplji od Lionela Messija!

Transfermarkt je u utorak objavio nove vrijednosti za igrače u Premier ligi, a Sterlingova je sa 140 milijuna eura skočila na 160. Messi je ostao na 150.

Engleski reprezentativac ujedno je postao i najskuplji ikada u Premier ligi, kao i u engleskoj reprezentaciji. Iza njega je Harry Kane koji vrijedi 150 kao i Salah, a do te su brojke stigli i Kevin de Bruyne te Sadio Mane. Deveteroznamenkastu cifru još među Građanima imaju Sane i Bernardo Silva. Okruglih 100.000.000.

Sterling je sada i treći najskuplji nogometaš na svijetu. Titulu najskupljeg drži Kylian Mbappe s 200 milijuna eura, dok je Neymar na 180. Lijepo je to sve, ali neka bolje Raheema danas na klupi..

Inače, ukupna Cityjeva vrijednost sada je milijarda i 300 milijuna eura, dok je Dinamova 107,85 milijuna. Samo da večeras ne igraju milijuni…

PETKOVIĆ:
Puno me stvari zanima, ali nogomet je uvijek broj jedan. Da nisam nogometaš, možda bih bio glumac. Mislim da bi me to privlačilo. Život mi se okrenuo od trenutka kad sam potpisao za Dinamo. Nadao sam se i pozivu u reprezentaciju, radio sam na tome. Nisam bio ljut kad nisam bio pozivan. Na meni je samo da radim, da se pokažem, a rezultati neka govore za mene, rekao je Petković za HRT.

KLADIONICE
Kladionice kažu da veće šanse da pobijedi Manchester City ima Dinamo nego Arsenal! Uoči nedjeljnog derbija Premier lige na Emiratesu tečaj na pobjedu “topnika” je 5.50, a na Dinamov trijumf protiv Cityja u Maksimiru (srijeda, 18.55, HTV2) je 3.50.

‘Modri’ su se sjajno držali u prvoj utakmici na Etihadu sve do završnice, ali onda je kvaliteta ipak presudila. City je već osigurao osminu finala i prvo mjesto, a Dinamo igra samo pobjeda. Morat će se dobrano potruditi i trebat će im čudo za tri boda, ali ne ovise sami o sebi. Atalanta bi morala napraviti uslugu Zagrepčanima i ne smiju izgubiti od Šahtara u Harkivu.

MAKSIMIR RASPRODAN
Kao što se i očekivalo, Maksimir je rasprodan nekoliko sati uoči početka utakmica Dinama i Manchester Cityja! Dinamo ima povijesnu priliku plasirati se u osminu finala Lige prvaka, a na Maksimir je stigao zvjezdani City predvođen Pepom Guardiolom, što je magnet za sve navijače. Naravno, najveći motiv je Dinamo i novo europsko proljeće, a večeras bi mogli dočekati i novi rekord što se tiče broja navijača na jednoj utakmici Dinama u Maksimiru.

Protiv Šahtara ih se skupilo 28.386, a protiv Atalante nešto preko 29.000. No danas bi cifra mogla prijeći magičnu brojku od 30.000.

BILIĆ:
Tema za razgovor s Bilićem je puno, jedna od najaktualnijih je svakako i utakmica Dinamo – Manchester City.

– Sve ovisi o tome u kakvom će sastavu Pep istrčati u Zagrebu. No, Dinamo ima šanse. Možda ne za pobjedu, ali za bod svakako. Dinamo može zabiti gol i doći do boda, a to bi protiv Cityja bilo veliko ostvarenje – rekao je Bilić, pa se okrenuo Nenadu Bjelici i najvećim igračkim zvijezdama “modrih”.

– Dinamo je danas u Europi ono što je nekad bio Dinamo Kijev. Itekako je konkurentan, možda je nekad imao i bolje momčadi, ali ovako nikad nije izgledao. Nikad nije igrao ovako lepršav i dobar nogomet. To je zasluga Nenada Bjelice. Odličan trener, jako studiozan. Od Dinama je napravio pravu momčad – kaže Bilić, a više pročitajte ovdje.

GDJE GLEDATI?
Dinamo je nekoliko sati prije utakmice objavio da su rasprodali sve ulaznice za City, a to znači da će krcati Maksimir dočekati nogometaše Dinama prema putu ka osmini finala Lige prvaka. Puno je navijača ostalo bez ulaznica pa utakmicu mogu gledati pred malim ekranima na kanalu dostupnom svima – 2. programu Hrvatske televizije, platformi HRTi ili web stranicama HRT-a (besplatno unutar RH).

U isto vrijeme se igra i utakmica između Šahtara i Atalante, a to je utakmica koja može utjecati na Dinamovu sudbinu o europskom proljeću.

GUARDIOLA:
Olmo nije nikakvo iznenađenje jer je bio jedan od najboljih mladih igrača Barcelone. Ići će on u velike klubove, drago mi je da se tako dobro snalazi kako u HNL-u tako i u Ligi prvaka. Mi svaki mjesec želimo potpisati sto igrača, a Olmo je sigurno jedan od njih. Igrom smo tamo gdje Liverpool i Barca, ali sastavom nažalost još nismo. Možda ćemo dosegnuti tu razinu u nadolazećem prijelaznom roku.

BJELICA:
To je utakmica u kojoj mi moramo pobijediti. Bit će puno lakše igrati ofenzivnije pred našim navijačima, ali oni su jedna od najjačih momčadi na svijetu. Fokusirani smo na ovu utakmicu i na ovog protivnika, ne razmišljamo uopće o tim prošlim utakmicama protiv Atalante i Šahtara. Dat ćemo najbolje od sebe da pobijedimo, ali vidjet ćemo koliko će nam oni toga dozvoliti, sve ovisi o njima. Ne zanima nas vraćanje u prošlost. City ima probleme s ozljedama jer imaju ubitačan ritam. Engleska liga je jako teška i jako je teško osvojiti bodove. Imali su dosta ozljeda. Tu vidim razlog njihovih slabijih igara u engleskom prvenstvu. Leovac neće biti spreman za nastup, Theophile i Perić su suspendirani. Dilaver je imao temperaturu, ali vjerujem da će nam biti na raspolaganju.

NAJAVA
Došao je i taj dan, posljednje kolo grupne faze Lige prvaka i trenutak kada će Dinamo saznati hoće li izboriti europsko proljeće. Modri od 18:55 igraju protiv Manchester Cityja koji je već osigurao europsko proljeće, a hrcatski prvak danas ima priliku doći do osmine finala Lige prvaka, ili ako utješnu nagradu uzeti šesnaestinu finala Europske lige.

Dinamu bi pobjeda osigurala europsko proljeće, a ako Šahtar u isto vrijeme kod kuće ne pobijedi Atalantu, “plavi” bi senzacionalno izborili osminu finala Lige prvaka.

Šahtarova pobjeda ili remi odveli bi Dinamo u Europsku ligu kako god završio spektakl u Maksimiru, dok će Dinamo ispasti iz Europe ako ne pobijedi City, a Atalanta slavi u Ukrajini.

Dobra vijest? Pep Guardiola neće forsirati načete igrače, a tri dana prije utakmice njegove su se zvijezde razuzdale na zabavi povodom Sterlingova rođendana.

U Maksimiru će biti hladno, -3 stupnja Celzijeva, a Dinamo nikad kad se o prolasku odlučivalo u zadnjem kolu nije uspio. Eto šanse da Bjelica sruši još jednu lošu tradiciju. Uostalom, Božica Fortuna to nam nakon ona dva Šahtara duguje.

Nenad Bjelica ima velikih problema oko slaganja početne postave (pogotovo zadnje linije), ovoga puta na raspolaganju nema Perića, Theophilea, Leškovića, Leovca, Kulenovića i Andrića. Manjak središnjih braniča primorat će trenera Dinama na određene rotacije u obrambenoj liniji, pa će Dinamo protiv Man. Cityja zaigrati s četiri braniča. A tako ‘modri’ još nisu ove sezone igrali u Ligi prvaka…

Trener Dinama nije se dugo ‘lomio’ oko toga tko će zaigrati na stoperu uz Emira Dilavera, izbor je odmah poslije utakmice u Milanu (gdje su treću javnu opomenu dobili Perić i Theophile) pao na kapetana Arijana Ademija. Lijevog beka zaigrat će Francis Moubandje, a na desnom Petar Stojanović. Nikola Moro vraća se na poziciju ‘šestice’, dok će ispred njega u veznoj liniji biti Dani Olmo i – Amer Gojak ili Luka Ivanušec.

Na lijevom krilu naći će se Mislav Oršić, na desnom će prigodu dobiti Damien Kadzior, dok će u vrhu napada biti Bruno Petković. ‘Jedinica’ je i ovoga puta rezervirana za Dominika Livakovića. (24sata.hr)