Aktualno Županija

Državna revizija Općini Netretić dala bezuvjetnu ocjenu za financijsko i zakonsko poslovanje

Stvari su se promijenile.

Osim posjeta i davanja bezuvjetnog revizijskog mišljenja Karlovačkoj Županiji, državna revizija ove godine pokucala je i na vrata Općine Netretić.

Revizija je planirana i obavljena s ciljem izražavanja mišljenja jesu li financijski izvještaji u svim značajnim odrednicama sastavljeni u skladu s primjenjivim okvirom financijskog izvještavanja, a poslovanje usklađeno sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. U oba predmeta Državni ured za reviziju dao je bezuvjetno mišljenje, što znači da u 2018. godini nisu utvrđene nepravilnosti u financijskom i zakonskom poslovanju Općine Netretić.

No, takvo poslovanje općinske uprave nije bila praksa ranijih godina. Naime, Državni ured za reviziju obavio je zadnji financijski pregled Općine u 2010. godine, kada je utvrđeno niz nepravilnosti te je tada dana uvjetna ocjena. Nepravilnosti su se u većoj mjeri odnosile na nedovoljno razvijeni sustav financijskog upravljanja i kontrole te mjera za pokriće manjka. Također je tada predloženo voditi računa da se svim korisnicima programa javnih potreba u kulturi dodijeli proporcionalni dio ostvarenih sredstava kao i da se pitanje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na području Općine uredi u skladu sa zakonskim odredbama. Upravo revizijom provedenom ove godine utvrđeno je da postupano prema svim predloženim nalozima i preporukama revizijskog pregleda iz 2010. godine.

Inače, Općina Netretić obuhvaća 42 naselja i prema zadnjem popisu stanovništva broji 2.862 stanovnika. Početkom i koncem 2018. imala je šest zaposlenika na neodređeno vrijeme te isto toliko zaposlenih u okviru javnih radova. Prema odredbama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, Općina Netretić razvrstana je u treću skupinu jedinica lokalne samouprave te se prema vrijednosti indeksa nalazi u drugoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave. (kaportal.hr)