Aktualno OG sada Ogulin

I drugi pišu o Bajkovitom Adventu u Ogulinu

Bajkoviti advent u Ogulinu u punom je jeku, a ovogodišnji advent poprilično je drugačiji od dosadašnjih. Promjena lokacija održavanja programskih sadržaja, bogat program te drugačiji način kićenja i uređenja grada te izrade Božićnih jaslica oduševio je Ogulince ali  i posjetitelje našeg grada. Sjajne ideje i veliki trud organizatora, te svih koji su uključeni u realizaciju ovog programa primjetili su i izvan Ogulina. O ogulinskom Bajkovitom adventu objavljen je članak na portalu jutarnji.hr, kojeg prenosimo.

 

 

S pripremama počeli u rujnu

Bajkoviti Advent u Ogulinu: ‘U našu priču uključio se cijeli grad’

Ogulinci su priredili ove godine sasvim poseban Advent, na temu ekologije, a s pripremama su počeli još u rujnu, kada je krenula Radionica izrade skulptura od slame. Dvadesetak sudionika je dva mjeseca pod vodstvom stručne suradnice Marije Trdić Ćuk izrađivalo božićne jaslice od prirodnih materijala u prirodnoj veličini. Koristili su slamu, špagu, željeznu konstrukciju i kameno postolje.
Zahvaljujući pak radionicama izrade kućica za ptice i božićnih ukrasa od ptičje hrane, koju su proveli mladi iz Ekološkog društva Ogulin, grad je dobio prvo EDO EKO selo za ptice dok su ukrasi postavljeni u gradskom parku kao hrana za ptice.

U ogulinsku adventsku priču se na kraju uključio, čini se, cijeli grad. Radnici iz lokalne drvne industrije, Bjelina, izradili su drvene ukrase za ogulinsko klizalište, a njihovi ukrasi su i na božićnim drvcima u gradskom parku. Drvene jelke bit će pak postavljene prilikom otvaranja klizališta, najavljuje ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Blanka Poljak Franjković. Program su podržali, nabraja ona, i tvrtka Semmelrock Hrvatska postavljanjem ukrasne kugle, DIP doniranjem materijala za adventski vijenac, Obrt Orhideja izradom adventskog vijenca, Offertissima ukrasima za božićne jelke, PRIMA uređenjem Doma Djeda Božićnjaka… Nastavnici i učenici Obrtničke i tehničke škole Ogulin izradili su pak ugostiteljske kućice, a ogulinski obrtnici i ugostitelji su izradili stolove za ugostiteljske objekte. „Striborova rakija” tu se prodaje po 12 kuna, „Grog Jaglenac” po 11 kuna, dok „Palunkova čokolada” stoji 12 kuna.

Na lokaciji Trg Petra Stipetića postavljena je, kažu, instalacija Adventski kalendar, a čine ju 24 borića u teglama. Svaki od njih nosi jednu želju do Božića: nada, zdravlje, sreća, obitelj, dom, dobro, vjera, mir, poštenje, znanje, osmijeh, sloboda, jednakost, radost, blagostanje, ravnopravnost, razumijevanje, čovječnost, poniznost, ljubav, istina, svjetlo. Ukrašeni prirodnim materijalima (osušeni agrumi, češeri, grane, poruke), a jedan od borića sa željom „sreća” smješten je na krovu Fiće kojeg vozi Djed Božićnjak.
Vikendima se pak u gradskom parku održava Adventski sajam na kojem školske zadruge, udruge i lokalni obrtnici prodaju rukotvorine, a pridružili su im se i roditelji. „Zajedno sa svojom djecom proveli su radionice Dječjeg društvenog poduzetništva i tako izradili božićne ukrase koje su prodavali kako bi prikupili donacije za humanitarnu akciju Jagor, a mališanima ukazali kako je bitno biti i nositelj poduzetničke aktivnosti kojem je primarni cilj društveni utjecaj, a ne generiranje dobiti za vlasnike ili dioničare”, poručuje ravnateljica POU.

Sve to su nazvali Bajkoviti Advent, smatrajući da je dostojan duha tradicije ovog kraja u kojem se rodila Ivana Brlić-Mažuranić. Po svemu, sasvim drukčija priča od one koja se zbiva u Zagrebu, a ima i nešto snijega. (jutarnji.hr)