Aktualno Županija

Održana radionica Interpretacijskog plana špilje Vrlovke za dionike

Općina Kamanje očekuje uključivanje lokalne zajednice u projekt.

Uz podršku Karlovačke županije i u suradnji s partnerom Urbanex d.o.o, Javna ustanova Natura Viva održala je je jučer u Kamanju radionicu Interpretacijskog plana špilje Vrlovke za dionike. Naime, u tijeku je izrada i osmišljavanje kvalitetnog idejnog rješenja u smjeru prezentacije i interpretacije prirodnih i kulturnih sadržaja špilje Vrlovke i okolnog područja za turističko posjećivanje i edukacijsko – znanstvene programe kontinuirano kroz cijelu godinu.

-Špilja Vrlovka zaista predstavlja jedan izazov upravo radi geomorfoloških i bioloških specifičnosti zbog kojih je otvorena za posjetitelje svega mjesec i pol u godinu. A kako je riječ o impresivnoj špilji koja u tako malo duljine obiluje brojnim kršnim oblicima te speološkim različitostima, krenuli smo u izradu interpretacijskog centra nazvanog Skriveni svijet špilje Vrlovke – Dorina kuća, koji bi bio svojevrsni ključ u podzemni svijet. Na taj način želimo napraviti suradnju između zaštite prirode i okoliša te turističkog razvoja s naglaskom na ruralni razvoj. Još uvijek smo u fazi razrade ideje te je s tom svrhom organizirana i današnja radionica kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje. Iduće godine očekujemo okončanje kompletne projektne dokumentacije, a sredstva za provedbu projekta planiramo osigurati u nadolazećoj financijskoj omotnici, poručio je Dino Pečaver, voditelj projekta i viši stručni suradnik Javne ustanove Natura Viva.
Tu ideju pozdravio je i načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan koji očekuju uključivanje lokalne zajednice u projekt i to na temelju principa regionalnog razvoja i supsidijarnosti, što znači sve što se može riješiti lokalno, riješite lokalno.
– Što god da se u budućnost dogodilo, ta špilja će uvijek biti u Kamanju i biti dio Kamanja. Sve što god se oko te priče događa izuzetno smo zainteresirani i želimo biti uključeni, jer smo i do sada bili uključeni u rad špilje te provodili značajne projekte i ulaganja. Uvijek je ta špilja živjela uz ovaj kraj, i bitno da se tako nastavi jer bez neke emotivne povezanosti, prostora i ljudi, taj proizvod više nije takav.

A tema koja privlači najveću pozornost lokalnog stanovništva u Kamanju, ujedno i razočarenje, je ograničena mogućnost posjećivanja špilje, svega mjesec i pol u godini. Jer, osim ulaganja Općine Kamanje u okolnu infrastrukturu i arheološka istraživanja špilje, u očuvanje i zaštitu ove prirodne baštine sudjelovali su i mještani samodoprinosom, prepoznavajući upravo važnost ovog lokaliteta. Ne iznenađuje onda ni činjenica kako se ime Vrlovka koristi i u nazivima lokalnih udruga, od kulturno umjetničkih do nogometnog kluba, čime mještani nastoje naglasiti emotivnu vezanost uz lokalitet.

– Bitno je da se ljudima objasni zašto se nakon 650 milijuna godina ne može posjećivati špilja baš onako kako bismo htjeli. Ako razlog leži u zaštiti geomorfološkog svijeta, upravo bi taj razlog trebali iskoristiti kao prednost i činjenicu kao nešto važno, kao svjetsku baštinu ne samo regionalnu. Nadam se da je ovo početak jedne dobre suradnje, da ćemo nastaviti zajednički u tom smislu kako bismo prezentirali taj lokalitet kako on to i zaslužuje, zaključuje načelnik Damir Mateljan. (kaportal.hr)