Aktualno Županija

Tvornica turbina Karlovac poslala u Sloveniju i drugi turboagregat

Sve, od projekta do proizvoda nastalo u tvornici.

Čak dva turboagregata ove godine, a pet od 2015., od projekta do gotovog postrojenja, napravila je Tvornica turbina Karlovac i već isporučila kupcima.

Dva ovogodišnja u Sloveniju, od kojih jedan stvoren u samo devet mjeseci, a ostale u Glinu, Staru Gradišku, Đakovo, i svi, po riječima izvršnog direktora Damira Schillera, od prvog dana rade besprijekorno. Pri tom niti jedna turbina koju proizvode nije ista, radi se po specifikaciji kupca, a od projektiranja do puštanja u rad djelo je zaposlenika TTK, njih 165. Dio je u staroj zgradi, na Baniji, dio u novim pogonima, u zoni na Logorištu.

– Imamo planove za izgradnju još jedne hale, s kancelarijama i poslovnim prostorima na Logorištu. Bila bi veće nosivosti od 100 tona; sadašnja je od 25 tona, ali iste površine, 1.250 kvadratnih metara. Omogućila bi nam da primimo neke veće strateške strojeve, zaposlimo više ljudii počnemo se baviti većim strojevima nego što sada imamo mogućnosti. Sve to je u cilju napretka i zadržavanja znanja, vještina i dodatnog zaposlenja. Trenutno je u izradi dokumentacija, a kada bude gotova, donijet ćemo konačnu odluku kada krenuti i u samu investiciju, najavio je Schiller.
Iako poslove i u zemlji i inozemstvu dobivaju u konkurenciji s najboljim europskim i svjetskim tvrtkama, izmakla im je gradnja turbine za energanu na Ilovcu. Vlasnik TTK Ivica Mikšić ne krije da im je zbog toga žao.

– Imamo u Glini, nemamo u Karlovcu, ali, tako je kako je, izjavio je. (kaportal.hr)