Aktualno Županija

Premijer u Karlovcu – Od Zagreba do Karlovca vlakom za pola sata

Kreće gradnja drugog kolosijeka pruge, slijedi i obnova željezničkog kolodvora.

– Ovaj je projekt duljine 44 kilometra, vrijedan 3,4 milijarde kune, od kojih je 2,7 milijardi iz EU fondova. To je još jedan primjer koliko je članstvo u EU važno za razvoj Hrvatske, za razvoj hrvatske prometne infrastrukture. Nakon brojnih ulaganja u autoceste, ceste, zračne luke, pomorske, riječni promet… desetljeće koje je pred nama je za modernizaciju željezničke infrastrukture. Ovaj projekt je dio nizinske pruge Zagreb – Rijeka i očekujemo novu kvalitetu života za sve Karlovčane i Zagrepčane koji žele doći u Karlovac: nakon što se ovaj projekt realizira, skratit će se putovanje za pola, a pri tom obnoviti ovaj spomenik kulture, Željeznički kolodvor u Karlovcu, koji datira s početka 20. stoljeća, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković danas u Karlovcu, za potpisivanja ugovora o obnovi postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Projekt je to koji će biti završen do 31. prosinca 2023., a osim obnove starog i izgradnje novog kolosjeka, na dionici od Hrvatskog Leskovca do Karlovca, po riječima predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića, bit će izgrađeno 7 podvožnjaka i nadvožnjaka, modernizirani svi prijelazi, ugrađen moderan sigurnosni sustav, rekonstruirani svi kolodvori i sva stajališta.

– U Karlovcu razgovaramo s Gradom o ideji da zgradu pored glavne preuredimo u željeznički muzej i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, izjavio je Kršić.
Kada će na ovoj dionici radovi konkretno i započeti nije mogao precizirati – slijedi natječaj za odabir izvođača radova pa će to ovisiti i o eventualnim žalbama – kao ni kada će u cjelosti biti završena nizinska pruga do Rijeke, no sigurno je da je ovaj projekt, nakon Pelješkog mosta, najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj.
– Ovo je početak gradnje nizinske pruge prema Rijeci, a ovim potpisivanjem i činjenicom da je 85 posto sredstava osigurano iz EU, potvrđuje i da će EK financirati u cijelosti ostatak pruge koji vodi prema Rijeci. Pokrenuli smo jedan od najvećih investicijskih ciklusa od osamostaljenja Hrvatske u prometnu infrastrukturu, provodimo 85 projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna, uglavnom iz EU fondova, neke iz državnog proračuna i uz pomoć međunarodnih rejting institucija. Zadovoljan sam da je ovo krenulo prema Rijeci, bilo je puno nedoumica, ali ovo potvrđuje da u mandatu ove Vlade to radimo, kazao je ministar prometa Oleg Butković, koji se nada da će svi postupci oko odabira izvođača ići brzo kako bi radovi na ovoj dionici pruge počeli iduće godine. (kaportal.hr)