Aktualno OG sada Ogulin

Kupanje na Sabljacima u zimskom periodu

Ove godine po sedmi put za redom, prvog dana Nove godine, na jezeru Sabljaci bit će održano novogodišnje kupanje.

O tome je u programu Radio Ogulina govorio inicijator kupanja Zvonko Ranogajec, koji kaže:

Ja već par dana obilazim teren, pratim vremensku prognozu.  Temperatura ove godine neće biti ekstremna. Kako prognoza govori bit će noćne temperature negdje nula, ili nešto ispod nule, dnevna će biti negdje oko 7, dakle to će biti ono standardno.  Bilo je godina, kao prije tri godine, minus 18, kada se  morao led razbijati . Ove godine toga neće biti. Međutim, nekada je za organizam puno ugodnije kada su niske temperature, pa onda je manji onaj stres kad se izađe iz vode van.  Ako je vani pretoplo, a u vodi hladno onda je malo teže. Dakle, bit će ono standardno, kao  ono kad je bilo prvo kupanje 2014. godine. Bilo je osam stupnjeva u zraku, 8 stupnjeva u vodi.  Voda je dosta visoka i ostat će takva i za Novu godinu. Svi su dobrodošli, jer to je kupanje otvorenog tipa.  Ima nas nekoliko koji se kupamo i ove godine, kao što su  Zvonko Lipošćak  i Ljerko Žanić , no svatko je dobro došao. Neki će možda, s vremenom,  odustati, neki novi će doći, ali bitno je da se to nastavlja.  Nositelj  je Turistička zajednica, a grad je najveći pokrovitelj već više godina. Uključeni smo i u program adventa, tako da smo se potrudili da bude i ponuda, ugostiteljska usluga,  glazba i razglas. ”

I ove godine novogodišnji kupači su muškarci. Što je sa ženama?

Problem je taj da se, koliko god živimo u vremenu pozitivnog mijenjanja, tih nekih kanona, ipak se na na žene, nekako gleda čudnije. Mi smo imali jednu kupačicu do sada, ali onda je njoj bilo neugodno, ona sama muškom društvu, pa je odustala. Iz razgovora s nekim našim Ogulinkama vidim da ima dosta žena koje bi se okupale, pa bi možda valjalo razmisliti o dvije odvojene skupine, muškarci i žene.”

Dakle, pozvat ćemo Ogulince na Novu godinu na Sabljake, na novogodišnje kupanje.

A kad smo već kod kupanja na Sabljacima, dodajmo kao se upravo danas na jezeru kupao naš sugrađanin Dalibor Kovačić Kova, koji, kako kaže ima” uvod u novogodišnje kupanje. On se “bućnuo” u vodu jezera uz temperaturu vode od 4 stupnja  i zraka između nula i jedan stupanj.