Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik Dalibor Domitrović o godini koja je na izmaku

Na kraju smo 2019. godine koju su u Ogulinu obilježili izvanredni izbori.

Zamolili smo gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića da se u razgovoru s novinarima OGportala osvrne na godinu koja je na izmaku. Što je rekao pročitajte u nastavku.

 

OGportal –  Grad je tijekom 2019.bio veliko gradilište. Koji projekti i aktivnosti su obilježile ovu godinu?

Prije svega potrebno je naglasiti da su ozbiljnije projektne aktivnosti započele tek u mjesecu lipnju donošenjem proračuna. Na nekim projektima odrađene su brojne pripremne aktivnosti, od rješavanja imovinsko pravnih odnosa, projektiranja, ishođenja građevinskih dozvola do zatvaranje financijskih konstrukcija. Neki projekti su započeti i završeni, a neki su započeti u ovoj godini, te će biti završeni u sljedećoj.
Od započetih projekata mogu spomenuti gradnju novog i dogradnju postojećeg Dječjeg vrtića, gradnju  Reciklažnog dvorišta, rekonstrukciju ceste „Hačko-Bolnička“, ceste „Dom zdravlja-Struga”, rotora kod Šetališta Krlenac, Ulice Ivane Brlić-Mažuranić, uređenje naselja Vijenac Ive Marinkovića, gradnju tlačnog cjevovoda u Poduzetničkoj zoni, uređenje Đulinog vrta, rekonstrukciju doma DVD-a Turkovići, izmjenu postojeće rasvjete u led rasvjetu, rekonstrukciju zgrade Pučkog otvorenog učilišta,uređenje Frankopanskog kaštela, te arheološka istraživanja u dvorištu Frankopanskog kaštela.

Pripremljeno je još nekoliko projekata za koje će uskoro biti pokrenuti postupci Javne nabave, koji su  prijavljeni ili će biti prijavljeni na natječaje iz Europskih fondova, a to su: gradnja Sortirnice, uređenje prostora NK Ogulin, nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, uređenje šetnice Klek, digitalizacija Gradske uprave, te rekonstrukcija ulice A.Šenoe. Ukupna vrijednost navedenih projekata je oko 70 mil. kuna.

OGportal – Dio projekata je, dakle,  uspješno završen, a neki se nastavljaju u 2020. Je li moglo bolje?

Naravno da uvijek može bolje, ali smatram da je sa postojećim kapacitetima, i u relativno kratkom vremenu od samo šest mjeseci, odrađen maksimum. Mnoge stvari, kako u organizacijskom smislu, tako i sa ljudskim resursima, potrebno je mijenjati i poboljšati, pa je u tijeku i nova reorganizacija Gradske uprave i poduzeća u vlasništvu grada, kako bi se smanjili troškovi a povećala efikasnost, tako da će u idućoj godini biti formiran odsjek za Gospodarstvo i EU fondove, bit će likvidirano poduzeće Poduzetnička zona, uvest će se sustav proračunske riznice i još mnoge druge promjene.

OGportal – Mnoge stvari ovisile su o suradnji sa županijom, državnim tvrtkama te sa ministarstvima. Dojam je da ste bolje surađivali sa ministarstvima nego sa županijom?

Vaš dojam je u potpunosti točan. Posljednji kontakt sa županom bio je prije 18 mjeseci , a nitko iz županije nije se udostojio doći niti na posljednje dvije svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina.
Mogu reći da je suradnja sa državnim tvrtkama i ministarstvima bila odlična, pa smo primjerice, imovinsko pravne odnose na projektima gradnje Dječjeg vrtića i rekonstrukcije ulice A. Šenoe riješili u izuzetno kratkom roku. Problema ima jedino u Fondu za zaštitu okoliša, gdje čekamo dozvolu za početak sanacije odlagališta Sodol, ali se nadamo da će i to uskoro biti riješeno.

OGportal – Od ožujka ove godine, nakon održanih prijevremenih izbora, nastali su stabilniji, za Vas komotniji, odnosi snaga u Gradskom vijeću. Koliko vam je to olakšalo rad?

Mogu reći da se sa teškoćom prisjećam teških i mučnih trenutaka spletkarenja i opstrukcija i u nepovrat izgubljenih 10 mjeseci za naš grad. Sadašnja većina od 9 vijećnika SDP-a mi je velika pomoć u radu i donošenju odluka važnih za funkcioniranje grada. Moram se zahvaliti i vijećniku SDSS-a koji podržava naš rad.

OGportal –  Osim građevinske i projektne živosti, mnogi su primijetili da je grad oživio i u pogledu raznih kulturnih, zabavnih i obrazovnih sadržaja. I naši sugrađani su na to jako dobro reagirali, te u svima sudjelovali u velikom broju?

Kulturni, zabavni i obrazovni sadržaji su svakako sastavni dio života i funkcioniranja jednog grada i nastojimo ih držati na visokoj razini. Ovdje se moram prije svega zahvaliti ravnateljicama gradskih ustanova i Turističke zajednice koje su kreatori i nositelji ovih aktivnosti. Kao gradonačelnik involviran sam u gotovo sve aktivnosti i pružam maksimalnu financijsku i ostalu potrebnu podršku. Nadogradnja ovih sadržaja je svakodnevna i mogu reći da će u budućnosti biti još kvalitetnija.

OGportal – Ogulin je više nego ikad bio zastupljen u svim hrvatskom medijima i to u dobrom, pozitivnom kontekstu.

Nažalost, u početku mog mandata bilo je vrlo teških i negativnih trenutaka u kojima su nas mediji pratili- ako se prisjetimo poplave, tuče, vjetrova, požara na Sodolu, no u posljednje vrijeme me veseli da naše nacionalne televizijske i novinske kuće često navraćaju u Ogulin te izvještavaju i rade priloge o pozitivnim stvarima koje se događaju u gradu. Naravno da sam kao gradonačelnik izuzetno ponosan na to. Mogu reći da imam odličnu suradnju sa svim medijima koja je svakako bitna za razvoj i promociju grada.

OGportal –  Prilično ste aktivni na društvenim mrežama, konatktirate sa ljudima, informirate ih o onom što se radi, razgovarate s njima u svom uredu. Koliko je bitan taj vid komunikacije?

Svaki vid komunikacije sa građanima je izuzetno bitan. I putem društvenih mreža i izravnom komunikacijom svakodnevno dobivam informacije o problemima građana ali i izvještavam građane o bitnim stvarima koje se događaju u gradu. Dobrom komunikacijom ostvaruje se sinergija sa građanima te lakše i kvalitetnije rješavamo probleme.

OGportal –  Po čemu ćete posebno pamtiti 2019.? Nešto sigurno možete izdvojiti?

Mogu i moram izdvojiti ono loše, a to je kriza vlasti zbog koje smo nepovratno izgubili prvu polovicu godine.
Ono što me veseli su brojni započeti projekti, povećanje gradskog proračuna i najviše što me veseli gotovo 250 novootvorenih radnih mjesta od početka mandata.

OGportal –  Ima li stvari iz ove godine koje bi željeli što prije zaboraviti?

Svakako krizu vlasti i prijeteće pismo koje sam nedavno dobio. To su mukotrpni događaji koji su, srećom, iza nas i kao što sam ranije rekao u meni su potaknuli još jaču želju da se borim za naš grad, za bolji život svih naših sugrađana.

OGportal – U Novoj godini nastavljate istim tempom? Kakav je plan?

U Novoj godini pojačavamo tempo. Čeka nas realizacija započetih projekata, novi projekti, reorganizacija uprave, kulturne, društvene i sportske aktivnosti i sve ono što grad čini zajednicom ugodnom za život svakog građanina. Plan je brže, više, jače i bolje.

OGportal –  Gdje ćete dočekati 2020.-u?

Novu godinu ću dočekati u Parku kralja Tomislava u krugu najbližih prijatelja i svih građana grada Ogulina, koji će se, nadam se, pridružiti slavlju u što većem broju.

 

OGportal –  Što bi poželjeli svima nama u Novoj godini?

Prije svega želim se zahvaliti na suradnji svojim najbližim suradnicima, gradskim vijećnicima, djelatnicima Gradske uprave, poduzeća i ustanova u vlasništvu grada i svim onima koji su na bilo koji način sudjelovali u radu i razvoju grada.
U Novoj 2020. godini svima želim zdravlja, međusobne podrške, u obiteljima, s prijateljima i suradnicima. Želim više optimizma i zajedništva, da se prestanemo dijeliti na neke imaginarne lijeve i desne, crvene, crne i plave, već da se okrenemo prema budućnosti, da konačno počnemo graditi ovaj grad i ovu državu kako bi oni postali privlačno mjesto gdje će naši potomci željeti živjeti, iz kojih neće bježati u inozemstvo zbog nepravde, nejednakosti, institucija koje ne služe narodu nego povlaštenoj manjini koja na podjelama naroda gradi svoj prosperitet. Želim vam normalan grad, normalnu državu, normalan, miran i sretan život.