Aktualno OG sada Ogulin

Meteorološki osvrt na 2019. godinu u Ogulinu

2019. GODINA NA AMP OGULIN-ŽEGAR.

Protekla 2019. godina u meteorološkom smislu bila je zanimljiva, kao i svaka do sada. Za razliku od 2018. tijekom 2019. nije bilo snježnih rekorda, a prema tome dalo bi se naslutiti da snijega možda niti nije bilo puno, što je i istina. Naime,  bilo ga je znatno manje od prosjeka te je tako najviša visina od samo 30 cm izmjerena u siječnju, a u uvijek snježnoj veljači tek 7 cm.
Svi rekordi, koji su oboreni, bili su na mjesečnoj razini, a najviše ih se odnosilo na maksimalni mjesečni tlak zraka koji je obaran u sedam mjeseci 2019. godine. Maksimalna mjesečna temperatura zraka obarana je u tri mjeseca, a minimalan tlak zraka u samo jednom, onom posljednjem, prosincu. U veljači je izmjeren rekordno visoki tlak zraka za veljaču od početka vođenja podataka o tlaku zraka. Osim toga valja spomenuti i svibanj u kojem je ukupno palo 355,8 mm oborine što je treća najveća ukupna mjesečna količina oborine izmjerena na AMP Ogulin-Žegar. Prvi mjesec po količini oborina i dalje ostaje studeni s 410,8 mm, a drugi je rujan s 405,4 mm oborine. Svibanj će ostati zapamćen i po tome što je tijekom 24 sata (12.05. – 13.05.) na postaji Ogulin-Žegar palo 105,4 mm kiše, što je za samo 0,2 mm manje od rekordne količine oborine koja je unutar 24 sata pala na postaji 2010. godine. U večernjim se satima 16. lipnja u Ogulinu iz olujnog oblaka kumulonimbusa izlilo oko 70 mm oborine. Na AMP Ogulin-Žegar tijekom samo sat vremena palo je čak 74,0 mm kiše, ali i nešto tuče, te je to rekordna količina oborine za to vremensko razdoblje. Podsjetimo da je istog datuma 2017. godine Ogulin i okolicu pogodilo olujno nevrijeme s tučom koje je trajalo oko sat vremena, a šteta od tuče bila je stopostotna. U prosincu je, kao što je i spomenuto, izmjeren novi najniži i najviši tlak zraka za taj mjesec, a takav se rekord za mjesečni tlak zraka na postaji do sada dogodio još dva puta, u kolovozu 2010. i veljači 2015. godine. Pošto je 2019. godine oboren rekord za najviši tlak zraka u veljači i kolovozu, tako prosinac za sada ostaje jedini mjesec s dva rekorda u tlaku zraka koji su izmjereni u istoj godini. Visoki tlak zraka je obilježje anticiklonalnog vremena, pa bi neki mogli zaključiti kako mjeseci u kojima je izmjeren najviši tlak zraka i nisu bili kišoviti nego pak suhi. To uvijek nije tako i tijekom 2019. to se može uzeti samo za veljaču jer je izmjerena nova najniža ukupna mjesečna količina oborine, dok su ostali mjeseci bez obzira na rekordno visoki mjesečni tlak zraka bili prosječno kišoviti, a cijela je 2019. godina bila malo kišovitija od prosjeka.

U prosincu 2019. godine prošlo je točno dvije godine od postavljanja nove profesionalne automatske meteorološke postaje marke Davis Instruments, Davis Vantage Vue 6250EU na AMP Ogulin-Žegar. Upravo ta postaja mjeri ukupno oko 95% vremenskih događanja i mjerenja na postaji i nezamjenjiv je
stroj. Postaja je visoko profesionalna i omogućava maksimalnu sigurnost i točnost podataka te je najvažniji dio opreme na postaji. Upravo je ta postaja, koja radi već dvije godine, zaslužna za
prikupljanje svih ovih podataka te je samom automatikom i profesionalnošću olakšala i omogućila potpunu sigurnost prelaženja na automatska mjerenja.

Kakva će biti nova 2020. u meteorološkom smislu jako je teško prognozirati i pogoditi, ali se nadamo obaranju novih meteoroloških rekorda. Na samom početku nove 2020. godine već se smiješi moguće obaranje rekorda za najviši tlak zraka za siječanj, a to je samo početak u možda novu rekordnu godinu. (AMP Ogulin-Žegar)