Aktualno OG sada Ogulin

Blanka Poljak Franjković prvi put konkretnije progovorila o nepravilnostima koje je zatekla i što je poduzela!

Zbog niza nezakonitosti podignute su dvije kaznene prijave.

U nedjeljnoj emisiji “Oči u oči”, u programu Radio Ogulina, gostovala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Blanka Poljak Franjković.

Govorila je o planovima za rad u budućem periodu, te o suradnji s gradskom vlašću i gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, koju je ocijenila  odličnom, bez obzira na činjenicu da pripadaju različitim političkim strankama.

Blanka Poljak Franjković se, međutim, po prvi put nakon dvije godine, javno i konkretno osvrnula i na situaciju koju je zatekla dolaskom na mjesto ravnateljice ove gradske ustanove.

Na pitanje novinarke Tine Trivanović u kakvom je financijskom stanju našla Pučko otvoreno učilište i s kojim se problemima u radu susrela na samom početku, Blanka Poljak Franjković je odgovorila:”

Prilikom primopredaje koja je bila 2. siječnja 2018. godine zaprimila sam Zapisnik uz Financijski plan i realizaciju za 2017. godinu u kojem se navelo da je preneseni manjak iz 2016. godine bio 71.648 kuna, te da manjak za 2017. godinu iznosi 19.530,36 kuna. No, uvidom u dokumentaciju utvrđen je manjak od -103.707,82 kuna koji je zapravo bio još i veći, jer je s dobavljačima dogovoreno da se troškovi iz 2017. godine prenose u 2018. godinu pa je tako taj trošak teretio 2018. godinu. Zatim, utvrđeno je da ustanova nema Plan inventarskih brojeva, te se odmah pristupilo izradi istoga i popisu imovine. Povjerenstvo za opis imovine utvrdilo je manjak štanda, 1 komad, te nekoliko računala, no oni su se, eto, naknadno pojavili na stanju, bili su “na radu u inozemstvu”. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da poslovne knjige ne iskazuju točno stanje poslovanja ustanove, te da nije vođena amortizacija imovine, nejasna je bilanca. Uočene su i nepravilnosti u regulaciji radnog odnosa jednog radnog mjesta, fiktivno ugovaranje programa obrazovanja, ništetni ugovori, dvostruko financiranje u iznosu višem od 73.000 kuna (izvršen je povrat novca u državni proračun), preknjižavanja i knjižnja s datumom 1.1.2018. godine, kada kao fiskalno odgovorna osoba nisam bila nazočna, pozajmice prema drugim pravnim osobama, veliki broj prekovremenih dana (ne sati) i ostalo što ne mogu komentirati. Na kraju  moram reći da, prije nego sam preuzela dužnost ravnatelja, dogodile su se meni neshvatljive stvari, pisma „namjere“ u kojima me se upozorava da nemam potporu za kandidiranje na mjesto ravnatelja, te slični telefonski pozivi, poruke… No, eto, o mjestu ravnatelja ipak je odlučivalo Upravno vijeće Učilišta i Gradsko vijeće Grada Ogulina.

 

Na pitanje koje nepravilnosti su uočene u projektu rekonstrukcije Pučkog otvorenog učilišta, te jesu li i koje nepravilnosti prijavljene, Blanka Poljak Franjković je istaknula:

“Kada su 2.1.2018. godine otvorena vrata koja vode u višenamjensku dvoranu, ili kino, kako se taj prostor obično zove, zatekla sam stanje koje zaista nisam očekivala. Mrak, a nakon što su se oči aprilagodile… niski roh bau, goli zidovi, cigla, sve samo ne stanje kako je bilo rečeno, a to je  da se samo trebaju ugraditi stolice! Nakon višenamjenske dvorane obišli smo i okolne prostore koji su bili u sličnom stanju. Po obilasku pristupili smo iščitavanju dokumentacije. Utvrđeno je da je na snazi Okrivni sporazum i provedena javna nabava u iznosu od 10 mil kn bez opremanja. Projekt je iz 2015. godine., na gradilištu oprema iz 2009. za koju ne znamo u kakvom je stanju i je li sva na stanju, stolice na prvom katu Zavičajnog muzeja Ogulin (209 kutiija u kojima ne znamo jesu li svi dijelovi).

U to zatečeno stanje prema dostupnoj dokumentaciji utrošeno je bilo 17,5 mil kn. Iz navedenih razloga pozvan je sudski vještak koji je utvrdio da zbog sumnji da su se u prethodnom periodu događale aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima elaborat osiguranja dokaza odradimo preko suda. U skladu s istim podignute su dvije kaznene prijave”-zaključila je Blanka Poljak Franjković.