Aktualno Županija

Stanari zgrade u Vrazovoj skupo plaćaju grijanje a radijatori im tek mlaki

U Toplani kažu – Problem je u zgradi no riješit ćemo ga.

Stanari zgrade u Vrazovoj ulici na kućnom broju 42 skupo plaćaju grijanje na sustavu karlovačke Gradske toplane, no njihovi radijatori su tek mlaki, a temperatura u stanovima ne može prijeći 20 stupnjeva Celzijusa što je daleko ispod uvjeta za normalan život usred hladne zime.

Kako nam je ispričao jedan od stanara, stanje je neizdrživo, sa sezonom grijanja su došli i problemi.

– Dali smo novce iz pričuve za nove pumpe no ništa se nije popravilo. Sad nam dolaze računi i do tisuću kuna a nama je hladno. Ljudi kupuju grijalice na struju, djeca su nam već tjednima prehlađena. Plaćamo i grijanje i struju a ne možemo se ugrijati, kaže stanar Vrazove koji, kao i njegovi susjedi, više ne zna što se događa pa se obratio KAportalu.

U Gradskoj toplani smo pitali o čemu se radi pa dobili odgovor da kućni toplinski sustav zgrade u Vrazovoj već duži niz godina ima niz problema i nije u optimalnom stanju. Kako su nam rekli, na temelju prijedloga Gradske toplane, stanari su u ljeto 2019. godine donijeli odluku o unaprjeđenju sustava kroz više faza.

– Prva faza je odrađena s početkom ogrjevne sezone 2019./2020. S obzirom na složenost njihovog kućnog toplinskog sustava zgrade, određene cijevne vertikale nemaju odgovarajuće parametre na čijem poboljšanju djelatnici Gradske toplane, uz pomoć vanjskih stručnjaka, kontinuirano rade. Problemi su postali izraženiji sa nižim vanjskim temperaturama, kažu nam u toplani.

Dodaju da ipak većina stanova nesmetano prima toplinsku energiju, dok je problem u znatno manjem broju stanova te je Gradska toplana u kontinuiranom kontaktu s predstavnicima stanara i određenim vlasnicima stanova.

– Očekujemo da će problem biti većinom riješen narednih dana, a u potpunosti implementacijom cjelokupnog tehničkog rješenja, dodaju u Gradskoj toplani.

Rješenje problema dakako još više očekuju stanari, posebno jer zima možda još i nije do kraja “pokazala zube”. (kaportal.hr)