Aktualno Sport

Veličanstveno izdanje Hrvatske u ključnoj utakmici prvog kruga! Duvnjak i društvo briljantni

SAVRŠENO UŠTIMANI ORKESTAR LINE ČERVARA.

Hrvatska je upisala i drugu pobjedu na Euru u Austriji. U sjajnom izdanju kakvo smo iskreno i očekivali, razbijena je Bjelorusija (31:23), procijenjena kao najjači suparnik u prvoj fazi natjecanja. Nisu nam bili ni blizu, nisu tako izgledali kraj sjajnog Duvnjka i društva.

HRVATSKA – BJELORUSIJA 31:23
HRVATSKA: Šego (7), Ašanin (3); Marić 2, Duvnjak 4, Hrstić, Stepančić 6, Horvat 1, Šarac 2, Karačić 6, Musa, Mamić 1, Cindrić 3, Matanović 1, Mandić 3, Ravnić 1, Šipić 1. Izbornik Lino Červar

BJELORUSIJA: Mackijević (4+1), Saldtjenka (4+1); Brovka 2, Kulješ 2, Šilović 1, Puhovski, Nikulenko, Šumak, Jurinjok 3, Baranov, Lukjančuk, Podšivalov 1, Karaljok 5, Vailupov 8 (2), Bohan, Gajdučenko 1. Izbornik Jurij Ševcov.

SEDMERCI: Hrvatska 3 (0), Bjelorusija 2 (2)

Hrvatska je upisala i drugu pobjedu na Euru u Austriji. U sjajnom izdanju kakvo smo iskreno i očekivali, razbijena je Bjelorusija, procijenjena kao najjači suparnik u prvoj fazi natjecanja. Nisu nam bili ni blizu, nisu tako izgledali kraj sjajnog Duvnjka i društva.

Pakleni je bio početak naše momčadi, baš ono što je za takvu utakmicu koja nosi nešto za drugi krug trebalo. Obrana u našoj najjačoj postavi 5-1 s Duvnjakom izludila je Bjeloruse koji nisu znali što s loptom. Musa je zatvorio Karaljoka koji je bio najveća opasnost, Duvnjak je skratio azletište Kulešu, spriječio kreativnost Puhovskog i to je izgledalo savršeno, jer nas ve su se nadovezali laki golovi i išli smo do 7:2 – savršeno.

No, kakao takav ritam umara morali smo i mijenjati, a kod promjene nam se malo ritam razbio, pa je Bjelorusija vrlo brzo pokazala koliko je ozbiljan protivnik. Počeli smo raditi greške i odmah bili kažnjeni kontrama koje su sjajno odradili Jurinjok i Vajlupov. U samo četiri minute serijom 4-0 Bjelorusi su došli na 7:6, pa je Červar morao pozvati time out.
Bio je pravi trenutak nakon kojeg je utakmica ušla u fazu izjednačenosti i laganog uspona našeg tima do konačnih +5 u poluvremenu. Obrana se vratila na staro, Mamić je zamijenio Musu, Karačić koji je dosta teško lovio ritam, napokon ga je ulovio i kada se to dogodilo počeo je novi kaos u bjeloruskim redovima.

Doista je jako teško braniti naš napad kada igramo 7 na 6 u vanjskoj liniji s Duvanjkom, Cindrićem i Karačićem. Nekad im dodamo Stepančića, pa ako ne ide na crtu za Marića i Šipića, Luka tresne iz vana, Cindrić ili Karačić prođu. Uglavnom, Bjelorusija se nije od svih tih varijanti obraniti i Hrvatska je ponovo otišla na razliku od početka utakmice.

Samo s dvije obrane Šege uspjeli smo napraviti +5, primiti 9 golova iz igre i to sve govori o obrani koja je ponovo povukla do rezultata. Uspio je Červar čak i Luku Stepančića odmoriti, stao je na desnog vanjskog Domagoj Duvnjak i to je samo potvrda što nam on u cijeloj priči znači.
Dvorana je dodatno poludjela odmah na startu nastavaka kada je Šego u istom napadu skinuo Šilovića, pa u Karaljka, a Mandić istrčao kontru za +7 i već tada je Bjelorusija bila ozbiljno uzdrmana, pred klasičnim nokautom.

Raspucao se Luka Stepančić, pustio je gas do daske i letovima na zabadanja Karačića i Duvnjaka izuo silinom šuta iz cipela bjeloruske vratare. Moćno je djelovala Hrvatska, toliko da Ševcov više ni u time outu nije vidio neku posebnu korist da bi zaustavio našu momčad.

Promijenio je Ševcov obranu na 5-1, uveo iskusnog Brovku. Dao je sve od sebe, iscrpio sve mogućnosti, a Hrvatska je i dalje nastavila rasti. Baš su se razigrali, toliko da je Karačić jurio na +9, pa ga je Duvnjak morao zamoliti da stane malo. Ali nije mu izašao u susret i baš s njegova dva gola popeli smo se u 35. minuti an +10 (24:14).

Tada je Duvnjak zaslužio odmor, Mandić je došao na prednjeg u obrani, pa ubrzo i Ravnić, Hrstić na mjesto Duvnjaka da pomogne obrani i za Stepančića u napadu, jer ne zaboravite on nam je ovdje jedini ljevak šuter kojeg imamo. Ašanin je zamijenio Šegu, Šarac Karačića. Puno toga smo si priuštili, a do kraja je bilo 15 minuta. Naravno da je sastav koji nikad nije skupa igrao malo pao u odnosu na udarnu postavu, ali treba im dati plus za hrabrost i činjenicu da su utakmicu mirno i sami priveli kraju. Ako nešto nije bilo dobro, onda su to promašeni penali, tri je definitivno previše. No, srećom nije se osjetilo. (jutarnji.hr)