Aktualno Gastro Magazin

Boršč

Jeste li možda čuli za boršč?

Boršč je poznata ukrajinska gusta juha, toliko gusta da bismo je lako mogli zvati varivom.
Recept je drugačiji od kuhara do kuhara, no svi se slažu da Boršč ne bi mogao postojati bez cikle, koja mu daje njegovu karakterističnu boju, a i nezamjenjivu aromu. Sve u svemu vrlo ukusno, hranjivo i jedno od najboljih jela koje smo ikada pripremili!

Potrebni sastojci za 4 porcije:
junetina, 500 g
mrkva, 2
korijen peršina, 1
korijen celera, 1/2
luk, 2 glavice
lovorov list, 1
kupus, 1/2 glavice
cikla, 1
krumpir, 2
limun, 1
rajčica, 150 g sjeckane
šećer, 1 žličica
kopar, 1/2 žličice sušenog
češnjak, 2 češnja
kiselo vrhnje, 200 g
peršin, 1 žlica sjeckani
sol
papar mljeveni i u zrnu

Upute po koracima:
U lonac stavimo meso i ulijemo toliko hladne vode da ga prekrije.
Dodamo jednu oguljenu i očišćenu mrkvu, peršinov i celerov korijen, jedan oguljeni luk, dvije žličice soli, 4-5 zrna papra, lovorov list i kada zavrije smanjimo vatru. Dok se temeljac polako kuha, prikladnom žlicom obiremo pjenu s površine.
Drugu glavicu luka očistimo i nasjeckamo, kupus narežemo na trakice, ciklu i drugu mrkvu narežemo na rezance, a krumpir na kockice.
Nakon sat i pol kuhanja, iz juhe izvadimo povrće, lovorov list i zrna papra, a kuhano meso izvadimo na dasku, narežemo na kocke i stavimo na stranu.
Lonac s mesnim temeljcem vratimo na vatru, dodamo narezani krumpir i kupus i kuhamo 15-ak minuta, odnosno dok krumpir ne omekša.
Za to vrijeme pripremimo „umak“, tako što, u tavi na vrućem ulju pržimo luk i mrkvu, dodamo ciklu, pokapamo sokom polovice limuna, podlijemo s 200 ml temeljca, dodamo sjeckanu rajčicu, sol, papar, žličicu šećera, sušeni kopar i pirjamo na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
Kada su krumpir i kupus kuhani, dodamo „umak“, narezano meso, protisnuti češnjak i ostavimo da zavrije. Zatim ugasimo vatru, poklopimo i ostavimo da odstoji 10-ak minuta.
Poslužimo u duboke tanjure, dodamo po žlicu kiselog vrhnja i posipamo sjeckanim peršinom. Dobar vam tek! (finirecepti.net.hr)