Aktualno Sport

‘Opuštanje ne dolazi u obzir. Rezultatski nije svejedno, dapače, vrlo je važno…’

ČERVAR OBJASNIO ZAŠTO JE UTAKMICA PROTIV SRBIJE VRLO BITNA.

Naravno da je zadovoljan Lino Červar nakon subote i pobjede protiv Bjelorusije koja je bila ključ raspleta u Grazu.

– Mogu reći da smo ispunili svoj prvi cilj na ovom Europskom prvenstvu. Pobjednici smo skupine, prenosimo u drugi krug maksimalni broj bodova. S tom pobjedom raširili smo neke mogućnosti i sada ih želimo maksimalno iskoristiti, jer pred nama su veći napori u nastavku natjecanja u Beču. A prije nego odemo u Beč želim da to učinimo bez poraza, da svladamo i Srbiju na kraju u Grazu. To nam je važno zbog pobjeđivanja u nizu, no isto tako sam svjestan da moramo voditi računa o svakom igraču i tako ćemo se postaviti ovisno o zahtjevima koji budu pred momčadi.

Ima visoko mišljenje o Srbima

Srbija nije impresivna, jedina iz naše skupine nema ni boda, niti ikakvu priliku za prolazak.

– Bez obzira na tu činjenicu moje mišljenje o reprezentaciji Srbije je visoko. Da nam se mogu oduprijeti pokazali su i u kvalifikacijama za ovaj Euro. Imaju odličan vratarski tandem, jako dobra krila koja igraju u Francuskoj (Ilić), Szegedu (Radivojević), imaju vanjske igrače sa zapaženim rolama u Bundesligi kao što je Zelenović, a sve je to dovoljno razloga da s maksimalnim respektom uđemo u utakmicu. Oni će sigurno željeti otići s boljim dojmom, a ja vjerujem da im mi nećemo to dopustiti.

Rezultatski je svejedno, jer niti mi možemo dolje, niti oni mogu gore?

– Nije svejedno, dapače, vrlo je važno i zbog momčadi i zbog činjenice da u Beč želimo otići zdravi, a opet ne izraubani, jer svaka sitnica je važna i o svemu moramo voditi računa. Istina je da nakon Bjelorusije imamo praktično do prvog susreta u Beču skoro pet dana, ali momčad nastavlja raditi po programu, na kondiciji i na ostalim stvarima da bi održala pripremu za nastavak natjecanja. Imat ćemo i taktički trening ujutro na dan utakmice sa Srbijom, jer se igra kasnije navečer. Opuštanje ne dolazi u obzir i razgovarat ću o tome s igračima. Najvažnije nam je da idemo zdravi u Beč, jer visoke ambicije se rješavaju tamo.
Kako ste zamislili utakmicu protiv Srbije, pretpostavljamo da ćete koristiti one koji su manje dosad igrali…

– Djelujemo kao tim, dižemo se i to moramo zadržati. Svakako da su to stvari koje ćemo poštovati. Imamo momčad iskusnih igrača, ali i mladih koji su dosad dobro reagirali, iako je tu bilo i pogrešaka, što je razumljivo, jer u ovakvom okruženju nemaju priliku baš često igrati. Imamo trenutno problem sa Šarcem kojeg muči koljeno, jer je dobio udarac protiv Bjelorusije, pa ćemo vidjeti što i kamo dalje.

Mamić će dobiti priliku u napadu

Vijesti s pregleda su ohrabrujuće, ništa nije puklo, samo je u pitanju hematom koji se može riješiti. A kako Lino vidi rješenje tog problema na terenu?

– Imamo Marka Mamića koji je mijenjao sredinu i prešao iz Kielca u Leipzig jer je želio više napadački igrati. Nažalost sve to se nije ostvarilo baš kako je želio, ali nama njegove mogućnosti trebaju i mislim da će dobiti priliku i u tom segmentu igre.

Ždrijeb se otvara po očekivanjima…

– Nisam pristalica te teze, jer nismo ispraćeni s previše optimizma, a nisam pristalica teza da se problemi rješavaju na time outu, jer je to u realnosti nemoguće. Najbolje rješenje uvijek je trening. Imamo u Beču sigurno ozbiljne protivnike, vidjeli ste što je Španjolska napravila Njemačkoj, znamo da smo s Njemačkom nedavno dvaput izgubili, a tu je i Austrija koja ima sjajnih igrača poput Bilyka, Božovića, vratar Bauera, realizatora Webera, tako da uopće ne mislim da nas čeka bilo što lagano. Dobro ćemo se pripremiti, analizirati svakoga do detalja, onako kako smo to učinili i za Bjelorusiju. Ništa nije lako ako se ozbiljno ne shvati. Puno smo takvih primjera vidjeli, tako da polako s tom vrstom optimizma.

Vratite li se na 2010. kada smo u Beču igrali finale?
– Uvijek se lijepo prisjetiti, ali ja nakon toga nisam osam godina bio u Hrvatskoj, promijenila se generacija, s njom ideja, sustav, a promijenio sam se i ja jer ne mislim o nekim stvarima ono što sam mislio nekada. Ova generacija je drugačija, svoja, ima svoje kvalitete i te kvalitete treba gurati u prvi plan. To želimo, to nam je cilj. Ako uspijemo, a težimo tome, bit će to sigurno opet dobra priče o rukometu.

I još je nešto dodao Lino?

– Čovjek u životu ima želja, ali nikad ne može imati sve ono što bi želio. Ono što sam siguran je da i kada odem s čela ovog tima, oni će još sigurno igrati poneki finale. To je saznanje koje me čini sretnim.

Bojite li se euforije, lani u Münchenu je bio mrak, pa se u Kölnu sve raspalo?

– Ne bojim se, dobre smo lekcije prošli, puno naučili. Puno razgovaramo i razgovarat ćemo i nadam se da ćemo nošeni navijačima igrati sve bolje – zaključio je Lino Červar. (jutarnji.hr)