Aktualno Županija

I to je moguće: Energetska obnova Knjižnice završena i prije roka

Kompletna energetska obnova vrijedna 6,7 milijuna kuna.

– Odradili smo dobar posao, zaključio je danas gradonačelnik Damir Mandić, na pressici o završenoj energetskoj obnovi Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić – starog dijela, iz 1976. – koja je završena i prije roka.

Za 6,7 milijuna kuna toplinski i hidroizolirani su krov i stropovi, pod i ukopani zidovi podruma, vanjski zidovi zgrade toplinski izolirani, uvedno novo zračno grijanje i hlađenje, zamijenjena vanjska bravarija, unutrašnja rasvjeta…, a kako su u ovom projektu, čija je provedba počela u kolovozu 2018. i traje do 8. mjeseca ove godine, prihvatljivi troškovi iznosili 5,3 milijuna kuna, od kojih je bespovratno iz EU stiglo 2,7, ostatak je osigurao Grad kreditom kod HBOR-a.

Tom energetskom obnovom, pojasnio je voditelj projekta Robert Vodopić, osim estetskih dobrobiti za ovaj dio grada i ugodnijeg boravka zaposlenima i korisnicima Knjižnice, zgrada je prešla iz E u B kategoriju, smanjena je emisija CO2 za 97,27 posto, energetska ušteda bit će 193.330 kWh/godišnje, a manja potrošnja energije donijet će i manje troškove.
– Očekujemo velike uštede u troškovima energenata i nadamo se da ćemo ta ušteđena sredstva uložiti u nove programe i napredak Knjižnice, izjavila je ravnateljica Jasmina Milovčić.

U javnim zgradama koje je Grad do sad energetski obnovio, školama ponajprije, te uštede su oko milijun kuna godišnje, a bit će i veće dovršetkom takvih projekata, teških više od 30 milijuna kuna, na zgradama Magistrata, Veleučilišta i Centra za socijalnu skrb u Meštrovićevoj, te OŠ Turanj.
– Po završetku ove sezone grijanja imat ćemo precizne izračune koliko će realno ostati novca predviđenih za energiju – grijanje, struju itd. Odradili smo i objedinjenu javnu nabavu osiguranja cijelog gradskog sustava i time uštedjeli 1,3 milijuna kuna, naveo je Mandić, ali na pitanje zašto onda to nisu činili i prije, odgovorio da on ne zna.

No, zna želje za daljnju energetsku obnovu zgrada u Karlovcu, među njima i dvaju velikih sportskih objekata.

– Projektiramo energetsku obnovu Sokolskog doma i male zgrade gradske uprave, a otvara nam se, što nam je i želje, da krenemo u energetsku obnovu Sportske dvorane. Za ŠSD imamo gotovu dokumentaciju, ali izazov nam predstavlja to što sama energetska obnova ne širi njene mogućnosti uporabe, tako da bi tu ulaganja bila puno veća, no vidjet ćemo narednih mjeseci što ćemo i kako ćemo, najavio je Mandić, dodavši da je procijenjena vrijednost energetske obnove dvorane na Rakovcu oko 15 milijuna kuna.(kaportal.hr)