Aktualno Sport

‘Ne smije nam se dogoditi ono što nam se zbilo lani’

UŽIVO OD 18.15: KAUBOJI IDU PO VAŽNU POBJEDU.

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras kreće po polufinale Europskog rukometnog prvenstva. Prvi protivnik Kaubojima u Beču je domaćin, sastav Austrije. Mogu li Duvnjak, Karačić, Šego i društvo do velike pobjede provjerite od 18.15 sati .

HRVATSKA – AUSTRIJA (18.15)
HRVATSKA: Šego – Mandić, Horvat – Duvnjak, Cindrić, Stepančić – Musa

Klupa: Ašanin, Ravnić, Šipić, Marić, Hrstić, Šarac, Mamić, Karačić, Matanović

AUSTRIJA: Bauer – Frimmel, Weber – Bilyk, Zeiner, Božović – Posch

Klupa: Eichberger, Woss, Dicker, Herburger, Živković, Jochmann, Huteček, Santos

Dobro je raspoložen, rastrčan. Kada ulovi svoj ritam, niti ga mogu zaustaviti protivnici, niti suigrači. Igor Karačić je za utakmice koje dolaze sigurno veliki hrvatski adut, a posebno bi to moglo biti u slučaju Austrije koja nema širinu, koja voli stati na loptu, a to naš Mostarac nikako ne voli.

Prva utakmica protiv domaćina, nikad nije laka…

– Nadam se da neće biti glasniji. Naši su navijači najbolji na svijetu, a kada imaš takve navijače, jednostavno moraš biti dobar. Tako, sumnjam da će Austrija igrati baš na domaćem terenu, iako je u Beču. Mislim da će to u najmanju ruku biti izjednačena utakmica.

U tijeku je priprema utakmice, kako napredujete na tom planu?

– Moramo ih dobro analizirati, ništa ne prepustiti slučaju. Ne smije nam se dogoditi ono što nam se dogodilo lani s Brazilom, jer nas je to bacilo prema dolje, nismo se više uspjeli vratiti. Samo sa 100 posto mi možemo ići naprijed. Igrali smo dobro u Grazu, i tu igru iz prvog kruga sada trebamo potvrditi.

Ne trebamo alibije
Igrala je dobro i Austrija, došla je s tri pobjede i dva boda za drugi krug. Isto kao mi.

– Moram priznati da su jako dobri, da im se doma uvijek pomogne. Po meni su čak i premašili realna očekivanja. To su stvari koje se moraju respektirati, jer kada te ponesu, uvijek si bolji nego u nekim svakodnevnim situacijama. Makedonce su riješili s 5-1 na Lazarovu, golman im je u odličnoj formi. Imaju i neke druge varijante sa 6-0, ali i s 5-1, mislim da moramo biti spremni na sve što nam ponude.

Najveća opasnost?

– Bilyk je njihov najbolji pojedinac. Znam ga iz Lige prvaka, prenio je puno brze tranzicije iz igre Kiela i to ćemo sigurno morati zatvoriti da ne bismo imali problema. Možda te vanjske šutove treba skratiti na minimum, jer baš vole opaliti po golu. Svakako da ih ne bude koliko ih je bilo protiv ostalih protivnika do sada.

Možemo li jednom bez nerviranja?

– Ma ne možemo mi Hrvati biti toliko mudri, jedino ako damo 100 posto to može biti normalno. Ne zato što nismo pametni, ali jednostavno taj naboj ti ne dopušta da povučeš ručnu. Mislim da smo protiv Srbije to pokušali, pa se pokazalo nemogućim i lošim. Nema tu puno filozofiranja, moramo ići na glavu, jer to je naš najjači adut uvijek bio. Ne trebaju nam alibi, priče o potrošnji i sve što je uobičajeno. Spremni smo, kako je drugima, tako je i nama. Treba pobijediti i dočekati Njemačku, a to bi mogla već biti borba za polufinale.

Vaš ritam je jak, ne mogu vas zaustaviti ni protivnici, a ponekad ni suigrači?

– Hahaha, istina, imam ponekad problem s Duvnjakom, jer on je racionalan i takav nam jako treba, kada nas povuče lopta, a mene često povuče. Treba biti racionalniji, ali to je nekad lakše reći nego napraviti.
Osjećamo se baš dobro
Koliko ste se potrošili u Grazu?

– Nismo se potrošili, svaki igrač može dati još toga. Nije bilo kalkuliranja, bili smo racionalni koliko se to moglo, a izbornik Červar je sa suradnicima sve to jako dobro izvrtio. Osjećamo se baš dobro i bit ćemo na maksimumu sigurno.

I raspored bi mogao odgovarati?

– Mislimo samo na Austriju, ne na raspored. Da ih pobijedimo, pa ćemo misliti o Njemačkoj i dalje. Da, mogla bi to biti borba za polufinale i da već jednom učinimo ono što svi toliko želimo.

Možemo li se dotaknuti protivnika u drugom krugu?

– Generalno možemo, premda ponovit ću, mislimo u ovom trenutku samo na Austriju kao da je finale Eura. Svi koji su došli u drugi krug nisu tu slučajno, jer 12 dobrih reprezentacija je otišlo kućama, među njima i Francuska, a nitko to nije očekivao. Zato ću ponoviti da smo jako oprezni, da želimo maksimalno odraditi Austriju i otvoriti si vrata. Dok to ne napravimo, ne bih pričao dalje koliko god su protivnici poznati.

Rebro je na mjestu, nisu vas protivnici “ravnali” u Grazu nešto posebno?

– Rebro sve bolje, možda je dosad bilo i malo doziranja zbog toga, jer pojavi se bol, ali od Austrije pa nadalje to sigurno prestaje.

Čeka se četvrta
Karačić bi svojim ritmom uz Cindrića mogao napraviti puno problema Austrijancima koji 60 minuta s prvom sedmorkom sigurno neće moći izdržati. Uz dobru obranu koja se podrazumijeva, to bi trebao biti ključ. Da, očekujemo tu četvrtu pobjedu ovdje. Sve drugo bilo bi veće iznenađenje nego Brazil lani u Kölnu, budimo iskreni. Najbolje kada smo mi oprezni, pokazalo se da je to poželjno čak i na spavanju, a kamoli protiv domaćina Eura u drugom krugu. Ako nas svi vide kao favorite ovdje uz Španjolsku, onda zašto da se i sami ne vidimo tako. Moramo dignuti taj gard, jer to je stvar samopouzdanja, a ono uvijek najbolje oslikava momčad. (jutarnji.hr)