Aktualno Sport

‘Njima je panika, a mislim da nas ne mogu ni s čim iznenaditi’

NAJBOLJI STRIJELAC HRVATSKE REPREZENTACIJE UOČI NAJTEŽEG DOSADAŠNJEG ISPITA NA EURU.

Veliki plus u našoj igri, igrač neočekivanih poteza, koji nam je silno nedostajao lani na SP-u u Kölnu kada smo od Nijemaca izgubili

Ide na glavu, zasad se nije trebao razbiti s obzirom na to da su sve utakmice planirano išle kako je trebalo. Luka Cindrić je veliki plus u našoj igri, a koliko nam je nedostajao, vidjelo se to baš lani na SP-u u Kölnu kada smo od Nijemaca izgubili. Suci su nam presudili, uostalom danski par je pred TV kamerama na sramotu IHF-a priznao pogrešku koja je presudila dvoboj. No, jednako zanimljivo saznanje je da smo u toj utakmici i u velikom dijelu prvenstva bili bez Luke Cindrića koji je sada tu, zdrav, u komadu i koji je strašan plus u našoj igri. Barcelona ga je stabilizirala, vratila u trening, što je u Kielcu bile poljuljano. Dobio je svoju rolu i osjeti se to u reprezentaciji iako je tu njegova igra ipak više pod ručnom nego u Kataloniji. Prvi naš strijelac na Euru…
Dizanje forme

– Prvi put nam se događa da smo kompletni u ovako bitnom trenutku za turnir. Godinama nam je to bio problem zbog kojeg nismo, po meni, pokazali što stvarno možemo. Moj dojam je da ovdje sve ide putem kojim treba ići, da nam se otvara lijepa prilika i mi je ne želimo propustiti.
Vrlo sigurno djelujemo dosad?

– Četiri smo utakmice odigrali, mislim da smo dobili kako smo planirali i željeli. Nismo se pretjerano ni potrošili, čak smo protiv Austrije igrali najbolji napad u nekim momentima, a ta činjenica je ohrabrenje plus.

Sve doista nije bio težak posao, realno…

– Ne treba podcjenjivati nikoga, bilo je dobre koncentracije i dobrog posla do sada, da bi se forma s takvim protivnicima mogla dizati pomalo. Naravno da drugi krug nosi teži, zahtjevniji posao, da traži više, jer i ulog je veći. Mislim da smo spremni za to. Tu je još i Španjolska na kraju, a nadam se da ćemo nastaviti i do Stockholma, jer smo si tamo postavili neke ciljeve.

Njemačka će biti prvi top test na ovom Euru?

– Nijemci su top momčad, igraju dosta agresivno, čvrsti su, ali vole i izletavati iz te formacije i nađe se tu dosta mjesta. Bitno je da kao momčad funkcioniramo u svakom trenutku. Oni žive od kontakta. Kada su gusti, kada ima puno prekida, tu im raste samopouzdanje, a kada su sigurni, nije lako s njima. Protiv Španjolaca su razbijeni s 5-1, ali kada su prešli u 3-2-1 iz svojih 6-0 iznenadili su, stigli ih čak, ali ne i prestigli. Ja očekujem ipak da će protiv nas igrati svojih osnovnih 6-0, plitko s Pekelerom i Wiencekom u sredini. Mislim da nas ne mogu ni s čim iznenaditi. Mislim da smo spremni na svako njihovo iznenađenje.

Za to će trebati bolja vanjska linija u kompletu i s lijeve strane gdje baš i nismo dosad top?

– Istina, može to još puno bolje. Gdje i kako, na koji način, ne bih o tome, ali da može, kažem, to je sigurno. S malo više samopouzdanja svakako. Vjerujem da će tako i biti. Svaki igrač nam je bitan, svaka pomoć dobrodošla.

Zadnje tri utakmice od Njemačke smo izgubili?

– Na Svjetskom prvenstvu lani nisam igrao, ali mislim da je najveća kvaliteta njihove igre obrana i vratar Wolff. Iz toga idu kontre i to je po meni to što oni mogu. Iskreno ne vidim kako bi oni mogli razbiti našu 6-0 obranu osim šutovima izvana, a to je opet na svoj način popriličan rizik u koji se nije lako upustiti. Häfner, Böhm, Kühn su odlični šuteri, ali odličan je i naš Šego na golu. Imamo pravog vratara i ne sumnjam da će takav i ostati.

I još jedna bitna stvar.

– Pritisak je na njima definitivno nakon teškog poraza od Španjolaca u prvom krugu, jer ako izgube, za njih je turnir gotov. Nama nije presudno, ali važno nam je i idemo to odigrati onako kako sami od sebe očekujemo. Osobno mislim da smo sve bolji i bolji, da cijela momčad zabija golove, a tako je lakše.

Drugi dio ždrijeba izgleda pomalo nevjerojatno.

– Francuzi i Danci su otišli doma, a to nitko nije očekivao, ali to je samo dokaz o kakvoj se konkurenciji ovdje na Euru radi. Nisu sami ispali, netko ih je pobijedio, a taj netko su Portugal, Island, Mađarska koji igraju odličan rukomet, kao i Slovenija. Drugi krug natjecanja je nova razina na kojoj moraš biti 100 posto unutra i koncentriran da bi uspio. Što to znači? 80 posto nije dosta, a mi smo sa Srbijom bili na 80, pa smo imali problema. A to s ovim ne treba uspoređivati.

I zaključno.

– Dobri smo, mirni smo, idemo tekmu po tekmu, do jučer smo mislili o Austriji, sada samo o Njemačkoj. Ne želimo izgubiti nit.

Puno smo dobili povratkom Cindrića i Duvnjaka u paketu, a što je to puno vjerojatno će se vidjeti već danas protiv Njemačke. Nekako su previše ozbiljni i pozitivno napaljeni, da Nijemcima ne dajemo baš previše šanse. Znamo da bi se Lino na ovo naljutio, i nadamo se da ne čita novine ovih dana. Danas ćemo dobiti prvu potvrdu jesmo li na pravom tragu. (jutarnji.hr)